Riigikogu õiguskomisjon ei kiirusta menetlusse võtma õiguskantsler Indrek Tederi soovi muuta kriminaalmenetlust nii, et talle jääks menetluse materjalidega tutvumiseks rohkem aega.

Vastava sooviga kirja saatis Teder õiguskomisjonile veidi enne eelmise aasta jõule, kui prokuratuur oli esitanud talle taotluse võtta saadikupuutumatus maadevahetuse kriminaal­asjas kahtlustatud riigikogu liikmetelt Villu Reiljanilt ja Ester Tuiksoolt. Praeguse seaduse järgi peab õiguskantsler langetama otsuse tehtud kriminaalmenetluse seaduslikkuse kohta kümne päevaga ning seejärel kas edastama prokuratuuri taotluse riigikogule või keelduma sellest ja saatma taotluse tagasi.

Praeguseks on seaduses ette nähtud kümnepäevaline tähtaeg ammu kukkunud, ent õiguskomisjon seadusemuudatusega ei kiirusta.

Tuleb uues eelnõus

„Eraldi eelnõu pelgalt selle tähtaja muutmiseks me ei algata,” lausus õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher eile. Vaheri sõnul tehakse õiguskantsleri soovitud muudatused alles täiesti uues kriminaalmenetlusseaduse eelnõus, mida justiitsministeerium praegu koostab.

See tähendab aga, et kui ka õiguskantsler leiaks põhjuse lükata Reiljanilt ja Tuiksoolt puutumatuse võtmise taotlus tagasi, poleks selleks enam seaduslikku alust. „Formaalselt on see tõesti nii. Kui me aga läheneme asjale sisuliselt, siis on selge, et kümne päevaga ei ole võimalik üle vaadata 150 toimikut,” ütles Vaher, viidates, et praegu kehtivale seadusele võidakse vaadata läbi sõrmede.

„Juhul kui õiguskantsler peaks avastama olulise rikkumise, siis ei saa välistada, et kümnepäevasele tähtajale vaatamata peab ta võimalikuks prokuratuurile taotlus tagasi saata, sest formaalse ja ka õiguskomisjoni poolt täitmiseks ebareaalseks hinnatud sätte ees tuleb lähtuda õiguskantsleri kontrolli eesmärgist,” lausus ka õiguskantsleri nõunik Saale Laos. Laos kinnitas, et töö prokuratuuri taotlusega käib ja õiguskantsler loodab oma seisukoha kujundada kolme kuuga.

Mujal riikides pole vahefiltrit vaja

•• Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri sõnul teistes Euroopa riikides õiguskantsleri vahefiltrit puutumatuse äravõtmiseks teadaolevalt üldse polegi.

•• „Meie põhiseaduses on see sees, et välistada poliitilisi protsesse, ja see peakski olema kitsalt selle asja sisu. Tegelikult peab ju kriminaalmenetluse seaduslikkuse üle otsustama kohus, aga meil teeb eelotsuse õiguskantsler,” rääkis Vaher.