Tarand palus kontrollida, kas ERR-i tegevus Euroopa Parlamendi valimistele registreeritud kandidaatide ETV ekraanile jõudnud "Valimisstuudio" valimisdebattidele kutsumisel oli vastavuses seaduste ja põhiseadusega, teatati õiguskantsleri kantseleist Päevaleht Online’ile.

Lisaks palus Tarand kontrollida, kas Rahvusringhäälingu nõukogu otsusega kinnitatud Euroopa Parlamendi 2009. aasta valimiskampaania kajastamise korra vastav punkt on kooskõlas võrdse kohtlemise põhimõttega.

Samuti vaidlustas Tarand Euroopa Parlamendi valimise seaduse nende sätete vastavuse põhiseadusele, mille alusel antakse üksikkandidaatidele registreerimisnumbrid pärast erakondade kandidaatide nimekirjadele numbrite andmist, mistõttu kantakse üksikkandidaadid ka kandidaatide koondnimekirja pärast erakondade nimekirju.

Õiguskantsler pöördus valimiskampaania kajastamist puudutavates küsimustes selgituste saamiseks ERR-i juhatuse esimehe Margus Allikmaa, ERR-i nõukogu esimehe Andres Jõesaare ning kultuuriminister Laine Jänese poole.

Millal õiguskantsleri vastust oodata on, pole praegu veel teada.

„Õiguskantslerile ei ole seadusega põhjendatult antud tähtaega menetluse läbiviimiseks – et õiguskantsler saaks uurimispõhimõtet rakendades võimalikult tõhusalt, efektiivselt ja avaldajate huve kahjustamata teha kõik menetluses vajalikud toimingud,“ ütles õiguskantsleri kantselei avalike suhete juht Jaana Padrik.

„Õiguskantsler kujundab lõppseisukoha vastavalt sellele, kui kiiresti ja kui piisava infoga saabuvad õiguskantslerile vastused, kas on vaja hankida lisainformatsiooni või teha lisatoiminguid ning kui palju vajab õiguskantsler aega õigusliku analüüsi läbiviimiseks,“ lisas ta.

Padriku sõnul on tavapraktika näidanud, et analoogsetel juhtudel kulub õiguskantsleril meneltemiseks kuu või paar.