Paar päeva tagasi tabas Tallinna üliõpilast keset ööd väljakannatamatu hambavalu. “Valu oli nii hull, et ta ei suutnud isegi rääkida,“ kõneles noormehe sõber Sass Päevaleht Online´ile.

Koos sõbraga hakkasid nad otsima kohta, kust abi saada ning helistasid kõigepealt Mustamäe haiglasse. Sealt suunati mehed edasi Pronksi tänaval asuvasse Denira OÜ erakliinikusse.

Kliiniku telefonil vastanud naine aga teatas, et hambaarsti külastusel tuleb neil maksta visiiditasu 500 krooni, millele lisanduvad ravikulud. “Üliõpilase jaoks on see ikka päris suur summa,” lausus Nikson. “Kui imestasime, et miks visiiditasu nii suur on, vastas naine ärritunult, et neil on äriline ettevõte,” lisas ta.

Noormees otsustas soolase visiiditasu tõttu teenusest loobuda ning pöördus Mustamäe haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus talle tehti valuvaigistav süst.

Tasuta tööd ei tee

Denira OÜ hambakliiniku juhi abi Ljudmilla Nurieva sõnul on 500kroonine visiiditasu öisel ajal täiesti mõistlik. "Kui arst peab mõnikord öö jooksul mitu korda välja minema ja hommikul uuesti tööl olema, siis peab tema ka selle eest kompensatsiooni saama. Tasuta ei tee keegi tööd ja haigekassa ei maksa ka meile selle eest sentigi," seletas Nurieva. "Me püüame alati inimestele võimalusel vastu tulla, näiteks invaliididelt me mõnikord ei võtagi raha, aga kuskil on piirid ja me peame enda eest ka väljas olema," lisas ta.

Nurieva sõnul kliinik tööpäeviti päevasel ajal visiiditasu ei küsi, hilisõhtul kella 21-00ni on visiiditasu 500 krooni ning pärast südaööd tõuseb see 700 kroonini. Nädalavahetustel tuleb päevasel ajal visiiditasu maksta 350 krooni.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiupoliitika juht Heli Paluste ütles Päevaleht Online´ile, et hambaravi teenuse osutamine öisel ajal ei ole Eestis eraldi reguleeritud, kuid tervishoiuteenuste korraldamise seaduse kohaselt peab iga Eestis viibiv isik saama vältimatut abi.

Hammastega seoses on peamine vältimatut abi tingiv olukord Paluste sõnul tugev valu, mida ei õnnestu leevendada suukaudsete valuvaigistitega. “Kõik ööpäevaringselt töötavad tervishoiuasutused, milleks üldjuhul on haiglad, saavad osutada abi valu leevendamiseks. Enamikul juhtudel sellest vältimatuks abiks ka piisab,” märkis ta. “Järgneva protseduuri, näiteks hamba väljatõmbamise saab teha ka päeval, seda ei pea tegema öösel. Patsient saab pöörduda edasi juba tavalisel tööajal oma hambaarsti poole, kes siis likvideerib valu põhjuse ja määrab ravi.”

Seega väga tugeva hambavalu korral, mille puhul tavalised kodused valuvaigistid ei mõju, saab abi (kuid mitte hambaravi) lähima haigla erakorralise meditsiini osakonnast.

Linn hambaravi valveteenust avada ei plaani

Mis puutub aga 500kroonise visiiditasu küsimisse, siis visiiditasu suurust hambaravi teenuste osutamisel Heli Paluste kinnitusel seadusega ei piirata, sõltumata visiidi ajast. "Täiskasvanute hambaravi on tasuline teenus ning hinnad kehtestavad teenuseosutajad," märkis ta.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti tervishoiuosakonna juhataja Ene Tomberg ütles, et linn on küll kaalunud hambaravi valveteenuse avamist öisel ajal, kuid otsustas sellest siiski loobuda. “Me oleme patsientidele niigi juba vastu tulnud, sest Tallinna hambapolikliinik on avatud ka nädalavahetustel, aga öösiti on nõudlus selle teenuse järele liiga väike ja ühe-kahe inimese pärast ei saa me tervet kliinikut lahti hoida,” seletas Tomberg.