„Raamatu ilmumise ümber toimuv näitab, et Venemaal elab soov kirjutada naabritele ette, milline on nende ajalugu ja mis raamatuid võib kirjastada,“ ütles Eesti Päevalehele raamatu „Kõige taga oli hirm“ toimetaja Sofi Oksanen.

Soomekeelse kogumiku „Kõige taga oli hirm“ ilmutas WSOY kirjastus ja selle läbivaks teemaks oli Eesti ühiskonna saatus nõukogude ajal. Raamatus on lugusid autoritelt Eestist, Soomest ja teistest riikidest. Sõna saavad inimesed nagu Toomas Hendrik Ilves, Edward Lucas, Enn Soosaar, Anne Applebaum, Vladimir Bukovski ja teised autorid, moodustades väärika autorite rea.

Akadeemilise hõnguga poliitikakogumik on tavaliselt igavavõitu kaup raamatuturul. „Selle raamatu ilmumine pole sugugi tavaline,“ ütles WSOY ilukirjanduse osakonna juhataja Harri Haanpää, pidades silmas meediatähelepanu, mida raamat on pälvinud juba enne ilmumist.

Kui raamatu esitlemise hommikul ronisid Helsingis Tallinna laevalt maha Eestis tuntud tegelased Mark Sirõk, Maksim Reva ja Dmitri Linter, siis oli neil vastas kaks Soome telekanalit ja ports muid Soome ajakirjanikke. Raamat Eesti ajaloost on elektrifitseerinud soomlased.

Raamatu esitlemisele on lisaks Öise Vahtkonna seltskonnale tulnud igat sorti marginaale, kes tulevad olulistele sünmustele noolima tähelepanu. Nii nägi Sanomatalos Soome islamipartei juhti Abdullah Tammit. Sõnavabaduse eest tulid raamatuesitlemisele kostma Soome parempoolsed lapualased.

Lisaks raamatule toimus Helsingis ka ajalooseminar ja Jüri Reinvere heli- ja videoteose „Requiem“ esiettekanne. Kinoteatris Orion jookseb aga järgneva nädala jooksul Stalini aega kajastav filmiprogramm, mille on kokku pannud Sofi Oskanen ja Imbi Paju.