Pöialpoisid sidistavad

Mikk Sarv soovitab vanarahva tarkust mööda võtta alanud hingedeajal aega mõistatuste mõistatamiseks ning lugude ja muinasjuttude vestmiseks. See seab sisemise valguse ja soojuse vastu väljas süvenevale pimedusele ja külmale.

Tormituuled tõid Maarjamaale ka suure hulga hanesid ja valgepõsk-laglesid. Kured on natukehaaval nihkunud Lääne-Eestisse ja ilmselt saabub tõeline tühjenemispäev peagi. Põllud on nüüd täis just hanesid. Ettearvamatud õhuvood on toonud siia tõelisi haruldusi: linnuhuvilistele jäi binoklisse tundra-neppvigle – Eestile 375. linnuliik. Lõunatormid võivad tuua aga veelgi eksootilisemaid sulelisi. Männiladvus on kuulda ka pöialpoiste tõsist rände-hüüdu. Küllap tormituuled suruvad neid pisikesi kõrgrändureid allapoole. Nagu viuhti ilmusid sel nädala taas välja suitsupääsukesed, olid nad roos peidus või toimus tagasiränne, ei oska öelda. Kõige valjem hääl on aga musträstaste kätsatamine. Ma pole oma eluski nii palju musträstaid näinud, kui neid praegu rändel läbi tuhistab.

Rõngassabad karjas

Kaja Kübar Pärnumaalt annab teda, et sead on juba suures karjas: „Korraga nägin 35 rõngassaba, neist vaid kolm-neli olid vanad loomad, ülejäänud noored kesikud.” Metsakarud aga teevad põldudel pahandust, rapsivad heinakilepalle laiali. Ons seal sees miskit maitsvat või tunnevad karunoorukid lihtsalt mängulusti?! Looduskalender.ee hülgekaamera näitas aga hiljuti seda, kuidas äkki tuli maale sadakond loivalist. „Hallhülged pidasid seal justkui oma koosoleku maha ja siis lahkusid korraga,” ütleb ilmamees Gennadi Skromnov, „aga võibolla on nad lihtsalt praegu saare lõunaküljes tuulevarjus, sinna kaamerasilm ei ulatu.” Ka merikotkakaamera on endiselt töös, sealt saab vaadata, kuidas metsahaavad tasapisi aina kollasemaks muutuvad, vahel tulevad kotkapojadki pesapuu okstele istuma, nende hõikeid kostab küll sageli.

Õitsev lodjapuu

Küll oli Aotähe üllatus suur, kui ta pärast esimest öökülma oma lodjapuult kokteilimarju otsima tõttas – punaste marjade kohal valendas õiekobar, valged litterõied servadel avali. Naabrite pappel ja toomingas on nüüd aga täiesti lehitud, ülejäänud külvavad veel lehedollareid. Aias aga õitsevad saialilled ja päevalilled, koguni aedvaak läks uuesti õitsema. Uusi porgandriisikaid ilmub männiku alla iga päev, puravikke aga peaaegu enam pole. See-eest on muru täis nii harilikke kui ka voldilisi tindikuid. Meie austerservikupakust aga ei saanudki asja.

Kommi asemel!

Kui kavandate pühapäevast metsaretke, siis mina ei soovita küll kaasa võtta pakki batoonikesi, sest ajalehes kinnitavad kommitootjad ka ise, et ühes kommis peitub keskmiselt kümnendik lastele lubatud päevasest transrasvade kogusest. Ja mulle nad lihtsalt ei meeldi, sest erinevalt nõukogudeaegsetest imemaitsvatest Kasekestest hanguvad nüüdsed suulakke nagu külm lambarasv. Praadige parem lõk-kel ehtsas eestimaises võis hea pannitäis ökokaerahelbeid koos suhkruga kuldpruuniks, ühes viimaste pohladega saate neist energiarikka suutäie.

Lastele:

nõgesesärk metsluikedele

Viimane aeg on koguda aia äärest kokku nõgesevarred, rapsida lehtedest puhtaks ja panna ööpäevaks sooja vette likku. Seejärel saab Anderseni muinasjutu „Metsluiged” Elisa kombel varred kiviga pehmeks taguda, lauast ja naeltest tehtud soaga pikkadeks kiududeks rapsida. Siis tuleks need lapsevanemate abiga punuda nööriks, millest võib proovida särki või salli kududa.