Need viimased haned, kes meil siin Peipsi ääres olid, tegid möödunud kolmapäeva hilisõhtul kiiresti vehkat, üks parv lendas vaata et suisa majaaknasse – ja neljapäeva hommikul oligi tugev hall maas. Ja kohe reedel tuli taevast suuri räitsakaid – esimene lumi! Aga ega kehva ilma tõttu linnuelamustest ilma ei jää, ikka piilub akna taga mõni särasilmne rasvatihane, justkui andes märku, et pange ometi pekki. Põnev on ka rähnide sebimine, ikka nagistab kuskil keegi puu kallal toksida, väike-kirjurähn lasi koguni pahasel piibutusel kõlada. Pardirahvas ja laululuiged pugesid aga maru ajal pilliroo varju. Läänerannikul olla aga endiselt haneuputus. 

Kevadine sügis

Uskumatu on see küll, et kui enamik taimeriigist seab end rahulikult talveunele, siis osa näitab endast välja kevadrõõmu ning kaunistab end õieiluga. Kaja Kübara akna all Pärnumaal puhkes härjasilm õide ja teo-uurijal Anneli Ehlvestil tuli Võrumaalt tulles tahtmine endale kimp ussikeeli korjata – nii kaunid olid tee ääres need sinised õied.

Tigudel oli hea aasta. Ehlvest ütleb, et palju tuli inimestelt teateid kummaliste nälkjate kohta – tavalistel aastatel neid meie kodumaa harilikke asukaid tähele lihtsalt ei pandagi. Aga põllurahvas elab vaikset sügis-elu, traktorid teevad põldudel viimaseid tiire, enne veel kraamivad põldurid sealt kokku hilised kapsad, kaalid ja porgandid. Talivilja orase põllud on mahlakalt rohelised.

Ahmi rännutuur

Eelmisel nädalal jõudis pressi teade kaljukassi ehk ahmi rännutuurist Pärnumaa äärealadel. Põnev on see kant loomade poolest, ikka ja jälle tuleb sealt teateid harva esinevate asukate, näiteks sookilpkonna või silenastiku või nüüd siis ahmi kohta. Küllap elavad seal paremad loodusetundjad ja kant on veel õnneks ka metsikuvõitu. Aga ega seda videvikuasukat ahmi kerge näha olegi, ise olen teda näinud korra Lapimaa piiril öösel autotulede vihus ja siis “vist” õhtuhämaruses Kanepi kandis. Ilmamees Gennadi Skromnov kirjutab, et kitsed-sokud on hakanud värvi vahetama ehk talvekarva selga kasvatama. Ja jahimees Neil Ilves Koerust ütleb: “Põder liigub suvistest elukohtadest männikutesse, pulmad on läbi, vesi metsas põlvini ja esimesed külmad ajavad loomi kuivemale maale.” Sipelgad on aga tõmbunud pesasügavusse.

Valmistu jõuludeks!

Eelmisel aastal šokeeris mind oktoobris Rootsis jõululaadale sattumine, eks asjadeilmas elades püütakse üksteist üle trumbata. Aga jõuluks võiks hakata ettevalmistusi tegema küll – minna ja otsida valmis jõululaupäeval kojutoomiseks selleaastane jõu-lupuu, paksus lumes on ilusa kuuse leidmine päris raske töö. Ning koju võiks valmis tuua korvitäie sammalt ja samblikke, käbisid ja kibuvitsamarju, põnevaid oksi. Punumiseks, sättimiseks ja kaunistamiseks.