“Brošüüris on 24 leheküljel 415 juudi soost Eesti kodanikku ning raamatus Saksa okupatsiooni ajal kaotatud 7800 Eesti kodanikku, kellest 73 protsenti olid eestlased, 15 protsenti venelased ja 12 protsenti juudid,” lausus Salo.

See tähendab, et Saksa okupatsiooni ajal tapeti üle 5690 eestlase, 1170 venelast ning 940 juuti. “Meie raamatu küsimus on, kuhu inimesed jäid,” märkis Salo.

40 aastat Eesti inimeste kallal toime pandud repressioone uurinud Salo sõnul on need vahenimekirjad. “Just nii mahukad, kui praegune dokumentatsioon võimaldab, ning oleme pidanud piirduma vaid Eesti allikatega,” ütles uurija.

Samas on tema sõnul praegu esitatud number suurusjärgu osas tõele üsna lähedane.

Salo sõnul puudutavad nimekirjad ainult hukkunuid. “Nüüd, mil nimekirjad avaldatud, tõuseb mõni “laip” kindlasti üles ja mõne hukkunu võrra läheb nimekiri pikemaks,” märkis Salo.

Uurija täpsustas, et juutide nimekirjas on 40 protsenti täielikult tuvastamata isikut ja lisas, et neid on kõigis nimekirjades.

Eesti uurijatel pole õnnestunud Venemaa arhiividesse andmete täpsustamiseks pääseda ning Saksa arhiivides töötamiseks pole komisjonil olnud raha.