Viljandi kriminaalpolitseiniku Ahti Oleski mõrva tellinud naine oli mehe tapmises nii järjekindel, et rääkis mõrva sooritamiseks raha eest nõusse mitu meest.

Kokku kavatses metsavargusi korraldanud viljandlanna Õie (38) asja uurinud kriminaalpolitsei juhtivinspektori Ahti Oleski tapmiseks kulutada 4000 USA dollarit. Selle raha eest leidis naine palgamõrtsuka, kellele andis 2000 dollarit ettemaksu ja lubas ülejäänud raha tasuda pärast tellimuse täitmist.

Politsei vahistas Oleskit tapma läinud mehe koos rahasumma ja relvaga. Sellest hoolimata jätkas Õie uue palgamõrtsuka otsimist ja leidis selleks Tallinnast varem kriminaalkorras karistatud Elmari (32), kellele pakkus tasuks 2000 dollarit.

Kuna esimese palgamõrtsukaga oli viltu vedanud, seadis naine Elmarile tingimuse, et maksab raha alles siis, kui on pressi vahendusel Oleski surmast teada saanud.

Kuulnud kolmapäeva hommikul raadiost teadet, et Olesk on Soomaal maha lastud, helistas naine Elmarile, kes kohe rahaahnuses valetas, et just tema on teo sooritaja. Kokkuleppe kohaselt pidid kuriteokaaslased kell kolm päeval raha üleandmiseks Tallinna linnahalli juures Statoili tanklas kokku saama.

Oma lähima abilise Bennoga (41) Tallinna kihutanud Õie vahistati kell 15.10, kui ta üritas Elmarile raha üle anda. Operatsiooni turvalisuse tagamiseks kasutas keskkriminaalpolitsei kurjategijate vahistamisel eriüksust K.

"Me võinuks nad juba varem vahistada, kuid pidime kogu mängu kõrvalt lõpuni jälgima, et hiljem ei tekiks asjaosaliste süü tõendamisel raskusi," ütles operatsiooni eesotsas seisnud juhtivinspektor Ahti Truupõld.

Hiljem mõrva organiseerinud Õiet mitu tundi politseimajas üle kuulanud Truupõllu sõnul käitus naine ebatavaliselt külmavereliselt ja eitas kogu süüd. "Ta teadis kuni hilisõhtuni, et Olesk on tapetud, kuid temas ei tekkinud kordagi kahetsust või kaastunnet. Naise puhul tundub see uskumatu," rääkis Truupõld. "Õie on väga osav skeemipunuja. Kõik kolm oskasid siin tükk aega süütuid mängida."

Kriminaalasja uurija Margus Maasepa sõnul pole ta esitanud süüdistusi veel ühelegi vahistatule. Süüdistust ootab ka varem kinni peetud palgamõrvar.

Politsei andmeil plaanis Viljandis vaikset elu elanud Õie veel ühe vaenlase palgamõrva. Viljandi prefektuuri töötajaile oli Õie isik tundmatu. Naisel on kolm last, 17-, 18- ja 5-aastane, kellest kaks vanemat on sündinud esimesest abielust praeguse Järvamaa liikluspolitseinikuga.

Lõuna-Eesti keskkonnainspektsiooni ülemat Endel Visnapuud on metsavargad lubanud korduvalt tappa.

"Kui me kaks aastat tagas hakkasime metsavargaid segama, lubati mind nädalas vähemalt korra maha tappa," ütles Visnapuu. "Reaalselt pole asi mõrvakatseni seni veel jõudnud."

Vaid korra üritas möödunud aastal üks äsja vanglast vabanenud firmaomanik Visnapuud maha lasta.

"Ta oli neli korda vangis istunud. Hakkas juba põuest relva välja tõmbama, aga mina sain oma relva kiiremini kätte," rääkis Visnapuu. "Rohkem ta ei üritanud."

Kättemaksuks metsavaraste segamise eest põletati maha Visnapuu kodutalu kõrvalhoone ja saun.

"See on seni ainus otsene kahju. Metsas tekib kriitilisi olukordi aga tihti," kinnitas Visnapuu. "Varguste korraldajad lendavad appikutse peale autode ja turvameestega kohale, ise ennast narkotsi silmini täis imenud, ja lubavad siis kõik maatasa teha."

Risto Berendson

Eesti senises kohtupraktikas on vaid üks juhtum, kus inimene on mõistetud süüdi palgamõrva organiseerimise eest.

Olympicu kasiinode juhi Armin Karu mõrva organiseerimise eest mõistis kohus üheksa kuu pikkuse vanglakaristuse inglasele Martyn James Symonsile.

Symons, soovides haarata võimu firmas enda kätte, oli pakkunud palgamõrvarile tasuks 50 000 krooni.

Tallinna ringkonnakohus tühistas mullu 28. oktoobril linnakohtu otsuse mõista Symons kolmeks aastaks vangi ja lühendas karistust üheksale kuule.

Ringkonnakohus leidis aga, et kuna inglane ei jõudnud oma plaani realiseerida, tuleb talle mõista ettenähtust kergem karistus. Prokurör ei kaevanud ringkonnakohtu otsust riigikohtusse, hoolimata kuritegu uurinud kapo ilmsest rahuolematusest.

Risto Berendson