Keskkonnainspektsioon asus eile uurima Saaremaal Sõrve säärel avastatud reostust. Meri on rannale uhtunud õliseid kiletükke, joogitopsikute pakendeid ja muid naftasaadustega määrdunud jäätmeid.

Ornitoloog Mati Martinson nägi nädala alguses piirkonnas ka üle 30 õlise kõhualusega auli.

Riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktor Tõnu Talvi sõnul jätsid randa uhutud õlised jäätmekogumid mulje, nagu oleks reostus laevatekilt kas tahtlikult või juhuslikult merre visatud. “Suurem jäätmete kogus on Vahase saarel, kus meri on randa uhtunud sadakond õlist plastist kanalisatsioonitoru liidest ning ühe suure pakkepaberi rulli, mille meri ja tuul olid poolenisti rannale lahti kerinud,” rääkis ta.

Aulid jäid kättesaamatuks

Talvi kinnitusel ei pruugi esialgse versiooni kohaselt õlised jäätmed ja aulid omavahel seotud olla. “Võimalik, et talviti parvena avamerel peatuvad aulid on lihtsalt õlilaigust läbi triivinud ning see laik võis tekkida prahi mõnelt laevalt merre sattumisel, sest esemed on õliga määrdunud,” tähendas ta.

Kuna õliste rinnaesistega aulid olid väga aktiivsed ning jäid kättesaamatuks, loobusid LKK töötajad nende püüdmisest.

Eile käis sündmuspaika üle vaatamas ka piirivalve lennusalga meeskond, kes viimati pühapäeval toimunud vaatluslennu ajal võimaliku merereostuse kohta märke ei leidnud. “Seirelennu käigus avastas lennusalk Sõrve säärest ida poole jäävas Ariste lahes jälgi võimalikust reostusest ning asja kontrollimas käinud mootorpaadipatrull avastas sealt õhukesed ning laialivalgunud õlilaigud,” ütles Helena Loorents piirivalveameti avalike suhete büroost. “Kuna piirkonnas oli tormi tõttu ligemale kolmemeetrine lainetus, ei saanud reostusest proove võtta.”

Keskkonnainspektsioon algatab reostusjuhtumi uurimiseks menetluse.