Täna allkirjastasime lepingu. Ma usun, et seekord on tehing kindel ja ma ei pea enam samasugusel pressikonverentsil esinema. Mõjuka ja pika ajalooga Orkla puhul pole enam tegemist ilusate lipsudega poistega, kes oma sõna ei pea, vaid pika ajalooga usaldusväärse ettevõttega.

Neid ebaõnnestunud asju on olnud päris mitu. Mõnikord mulle tundub, et olen mees, kes tahab väga uksest sisse minna, aga iga kord jääb link pihku.

•• Kuidas mõjutab tehingut asjaolu, et Kalevi aktsiad on Harju maakohtus arestitud?

Müügileping saab kehtivuse, kui aktsiad on aresti alt vabastatud. Samuti tagab leping, et edaspidi jäävad kõik sellised kaanid Kruuda jala külge ja Orkla ei pea ettevõtte ajaloost pärit nõuete ja jamadega tegelema.

•• Kas kavatsete aktsiate vabastamiseks vastaspoole nõude rahuldada?

Mitte mingil juhul! Vastaspool esitas varade arestimise taotluse pahatahtlikult, sellel pole mingi­sugust alust. Kohtule esitati dokumendid 266 miljoni Kalevi aktsia ja 80 miljoni Tere aktsia arestimiseks, kogusummas 3,5 miljardi krooni väärtuses. Tegelikult on meil kümme korda vähem aktsiaid.

Neid aktsiaid on ka varem pahatahtlikult arestitud ja seejärel vabastatud. Viimane kord läks meil aega ligi neli kuud, et arestist vabaneda. Nüüd ehk saame kiiremini hakkama. Me ei tee siin etteheiteid kohtule, kellel pole suure koormuse tõttu võimalik kõikidesse üksikasjadesse süveneda.

Partnerid loodavad, et saame tehingu kuu aja jooksul, kui see on saanud ka konkurentsiameti kinnituse, lõpule viia.

•• On teil olnud aresti asjus kõnelusi Toonart Rääskiga?

Toonart Rääskil ei ole selle arestiga midagi pistmist. Tema tahab oma raha Alta Capitali juhilt Indrek Rahumaalt kätte saada ja ümber maailma reisima sõita. Kogu asja taga on Rahumaa jurist Anton Sigal, kes on selgeks õppinud, kuidas kohtusse hagisid esitada, ning teeb seda järjekindlalt.

•• Kas teil pole kahju Eesti kõige tuntumat ettevõtet välismaalastele müüa?

Kalevist on kahju loobuda, sest ta on ikkagi Baltikumis kaubamärk number üks. Kui mul oleks olnud rohkem omakapitali, oleksin saanud nii Tere kui ka Kalevi endale jätta. Meie siin alustasime äritegemist 90. aastatel ilma mingisuguse kapitalita. Orklal on aga vaba raha rohkem, kui Eestil reserve.

Meil läks hästi, et Orkla valis Kalevi, sest Baltikumis on müügis teisigi toiduainetööstusi. Orkla näol on tegemist maailma tipu lähedal seisva ettevõttega, mis loomulikult pole nii tuntud nagu Nestlé, kuid asub selle lähedal.

Põltsamaa Felixi pealt näen, et Orkla hoolib oma ettevõtetest ja inimestest, kes seal töötavad. Need on vana kooli mehed, keda ei kimbuta koduse elu mured. Nende riik ja rahvas on rikas ja stabiilne.