Jaanuaris kirjutas Eesti Päevaleht, et nii Tartu kui ka Tallinna onkoloogiakeskuses on juba pikemat aega otsas leukeemiahaigete raviskeemis ette nähtud oluline ravim vinkristiin. Ravimi lõppemises polnud süüdi arstid ega haiglad, kes ei tegele ravimiimpordiga, vaid tootja. Nüüd on ravim muidugi ammu haiglates olemas.

Toona pöördus sotsiaalministeeriumi poole lapsevanem, kelle tütre leukeemiaraviks oli oluline just vinkristiin. „Leian, et riigil peab olema välja töötatud elutähtsate ravimite nimekiri,” kirjutas naine sotsiaalministeeriumile muu hulgas.

Neil päevil sai ta ministeeriumist vastuse, milles öeldakse, et praeguse korralduse järgi tagab ministeerium selliste ravimite ja meditsiiniseadmete varumise ja hoiustamise, mis tagavad kiirabi ja tervishoiuteenuse osutajate valmisoleku teatud riskitasemega hädaolukordade lahendamiseks. Ka hangib ministeerium ravimeid nakkushaiguste levi­ku ennetamiseks ja tõrjeks.

„Mööname, et olukorras, kus ravimite hulgimüüjatele ei ole seatud ühtegi konkreetset nõuet, võivad lühimadki tootmis- ja tarnehäired ravimite tarbijaid oluliselt mõjutada. Võta­me nimetatud küsimuse arutamise tööplaani,” kinnitas asekantsler Ivi Normet.