Maarjamäe kaitsealal jalgtee üles võtnud maaomanik peab rajama uue läbipääsu.

Maaomanik lasi juulis üles kaevata Maarjamäe tänavalt laululava taha viiva eravalduses asuva jalgtee, et rajada tee asemele haljastus.

Omaniku sõnul kasutasid läbipääsu lisaks jalutajatele ka mootorratturid ja tee läheduses peetud joomapeod lõppesid korduvalt kulupõlengutega.

Iga päev Maarjamäel jooksmas käiv Rene Ottesson ütles, et tervisesportlased ja loodushuvilised kasutasid teed aktiivselt. “Üsna masendav: mässame loomade rohekoridoride pärast, aga nüüd suletakse omavoliliselt juba inimeste liikumiskoridore,” leidis Ottesson. Harjumaa keskkonnateenistuse planeeringute peaspetsialist Ilmar Kaljurand ütles, et Maarjamäe 17 ja 15 kruntide omanik Enn Veskimägi pöördus keskkonnateenistuse kui klindi kaitseala valitseja poole kooskõlastuse saamiseks alles pärast tee ülesvõtmist.

“Tema eesmärk oli ehitada piirdeaed. Esitasime kirjas tingimuse, et tuleb tagada juurdepääs paekalda alumisele servale ja kalda vaadeldavus,” ütles Kaljurand. Kas jalgtee taastatakse samas kohas või veidi eemal, pole Kaljuranna sõnul antud juhul oluline.

“Meie teada ei ole kahju tekitatud, aga meil puuduvad täpsed andmed, mis ulatuses on piirdeaed ehitatud,” märkis Kaljurand. “Ettekirjutusteks puudub meil pädevus ja ilmselt pole ka inspektsioonil selleks alust.”

Juhtumit uurib ka linnaplaneerimisameti ehituskontroll. 2004. aastal kehtestatud planeeringu puuduste tõttu ei ole omanikul kohustust jalgteel liiklemist lubada, juriidiliselt pole asfaltjalgrada olemas.