Kuna 2010. aasta tuludeklaratsioon esitatakse 2011. aasta kevadel, siis sel aastal kehtivat maksusoodustust tagantjärele kaotada ei saa, teatas Eesti omanike keskliit.

Seega on kindel, et käesoleva aasta tulumaksutagastus jõuab koduomanikeni alles 2011. kevadel ning koduomanikelt soodustuse võtmine võiks riigieelarvele mõju hakata avaldama kõige varemalt alles 2012. aasta kevadel.

Kodulaenu intressi tulumaksutagastuse kaotamine mõjutaks otseselt pea 300 000 inimest - kodulaenu on võtnud üle 130 000 perekonna. Kuna tänasel päeval on seadusandlikult pandud tulumaksutagastusele n-ö lagi peale, oleks see kõige tugevam hoop just keskmise sissetulekuga perekondadele.

Iga perekond kaotaks omanike liidu hinnangul alates 2012. aasta kevadest maksimaalselt 10 000 krooni ja keskmiselt pea 5000 krooni aastas.

Keskliidu hinnangul ei peaks riik tegelema kodulaenu võtnud inimeste karistamisega, mis ei oma erinevalt väidetust lähiaja riigieelarvele ega euro tulekule mingisugust mõju. Keskenduma peab koduomanike kaitsele pankade agressiivse tegevuse eest ning vastava seadusandluse väljatöötamisele.