Tallinna kesklinna elanikud kardavad õhtuti kallaletungi hirmus väljas käia

Kuritegevuse kasv Tallinnas ajab inimesed meeleheitele – keskturu ümbruse elanikud pelgavad narkomaanide kallaletungide hirmus õhtuti väljas liikuda, kuid politsei on võimetu aitama. “Me leiame koridoridest peaaegu iga päev narkomaanide süstlaid,” ütles keskturu naabruses Lastekodu 16 majas elav Sergei (54). “Ega selliste pisiasjade pärast hakka keegi politseid tülitama.”

Laupäeval ja pühapäeval tungisid kahele Sergei majanaabrile kallale tundmatud noorukid, keda politsei peab narkomaanideks. Mõlemal juhul olid kallaletungijad noored vene poisid, kes ründasid ohvreid selja tagant, kui need ust avasid.

“Trepp oli verd täis, kuulsin, et mees oli haiglasse viidud,” kirjeldas Sergei laupäevast röövimist. “Mõtlesin suurt vereloiku nähes esimese ehmatusega, et keegi on lausa ära tapetud.”

Politseinikkeei jätku kõikjale

Pühapäeval tabas politsei samast kandist 17-aastase narkomaani, kes peksis tänaval läbi endast noorema poisi, et röövida talt käekell.

Keskturul narkomaani tabamine oli politsei vähestest töövõitudest, sest tänavu kümne kuuga on Tallinna kesklinnas avastatud vaid iga kümnes avalik vargus.

“See on masendav number,” tunnistas kesklinna politsei ülemkomissar Harry Pääsuke. “Mul ei jätku igale poole mehi saata. Aasta lõpp tuleb kätte ja meil on vaja raskemaid juhtumeid lahendada.”

Pääsukese sõnul sõidab Tallinna kesklinnas pidevalt ringi vaid neli autopatrulli, kes peavad valvama ka vanalinnas.

“Ei saa öelda, et keskturu ümbrus oleks kesklinna kõige hullem, aga üks hullemaid,” tõdes juhtivinspektor Aare Ehandi. “Narkomaanid on terve kesklinna probleem.”

Pühapäeval Lastekodu 16 maja ees peksa saanud 55-aastasele mehele appi läinud pealtnägija sõnul tuli politsei kohale kümne minutiga. Îiguliga saabunud politseinikud ei astunud aga autost välja ega teinud katsetki lähimaid tänavaid läbi kammima minna.

Ehandi ei uskunud, et patrull midagi ette ei võtnud. “Kindlasti vesteldi inimestega,” lausus ta.

Konstaablid saavad infot viimasena

Pealtnägija sõnul vestlesid politseinikud majaelanikega vaid läbi allalastud autoakna.

Pääsukese sõnul pidanuks politseinikud üritama otsida peksmiskoha ümbruses kahtlasi noorukeid. “Selline käitumine on suur pauk politsei mainele,” tõdes ta.

Konstaablid on ühed viimased, kes tänavakuritegudest teada saavad. 7000 elanikuga Keldrimäe ja Juhkentali piirkonna konstaabel Einar Lillo ei teadnud eile nädalavahetuse peksmistest Lastekodu tänaval veel midagi.