Mõõdukate fraktsiooni esimehe Marju Lauristini sõnul on eelarve menetlemise reform loonud olukorra, kus parlamendil pole enam rolli riigi ühe tähtsama küsimuse üle otsustamisel.

“Sisuliselt pole eelarve arut-elul parlamendis enam mõtet,” märkis Lauristin. “Oleme praegu kahjuks tunnistajaks sellele, et Eesti parlament on teinud järjekordse sammu eemaldumaks demokraatiast.”

Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar ei mäleta kümne aasta jooksul juhtumit, kus arvestamist ei leia mitte ükski opositsiooni ettepanek. “Kõik on formalism,” ütles Sinissaar.

Rahvaliitlase Jaanus Männiku väitel sai ebademokraatlik eelarvemenetlus alguse eelmisest valitsusest, kes baasseaduse lõi. “See hunt, kelle kolmikliit karja laskis, murrab nüüd täie tõsiduse ja aplusega,” märkis Männik.

Mõõdukas Rainis Ruusamäe nimetas rahandusministrit Harri Õunapuud “austatud härra teerullijuhiks”, kes ei “rulli mitte ainult saalis, vaid tervel Eestimaal”.

Süüdistusi tõrjunud Õunapuu meenutas, et samasugune metoodika oli kasutusel kolme eelmise aasta eelarvete puhul, kui Keskerakond oli opositsioonis. “Meie praegu nii siiski ei tee, sest on arvestatud ja tuleb arvestamisele terve rida muudatusettepanekuid,” ütles ta.