"See otsus on absoluutselt õigustühine," ütles haridusministeeriumi üldharidusosakonna finantsekspert Tiina Tamberg Lääne Elule.

Seaduse järgi peab omavalitsus maksma naabrite juures koolis käijate eest kohamaksu. "Munitsipaalkooli tegevuskulu katmises osalevad kõik omavalitsused, kelle lapsed käivad koolis," tutvustas Tamberg seadust. "Kooli peremees - omavalitsus - esitab teistele arve ja need peavad tasuma."

"Põhikooli ja gümnaasiumi seaduse järgi on lapsevanem lapsele kooli valimises vaba," ütles maavalitsuse haridusosakonna juhataja Ly Pukspuu. "Viigu või Põlvasse, kui valitud koolis kohti on."

Volikogu esimees Hugo Peterson leidis, et seadust ei rikuta, sest volikogu lapse koolivalikul takistusi ei tee. "Jätame maksmata vaid 1.-8. klassi laste kohamaksu, kui ei põhjendata, miks meie enda kool ei sobi. Loomulikult me maksame, kui laps tahab saada mingil alal süvaõpet või näiteks muusikakoolis käia," ütles ta.

Oru valla keskuses Linnamäel avati mullu uus koolihoone, mille ehitamiseks võetud laen vaevab väikest valda siiani. Seepärast otsustasidki vallajuhid loobuda kohamaksu maksmisest naabritele.

"Et endal on kool, ei näe ma põhjust, miks peaks lapsi mujale kooli viima," sõnas vallavanem Ülo Loorens. "Otsus võeti vastu, kartes massilist Haapsalu koolidesse minekut," lisas ta.

"Lapsevanemad võivad arvata, et Haapsalus on paremad koolid, aga kui vaadata maavalitsuse haridusosakonna andmeid, on meil korralikud õpetajad," leidis vallavanem.

Tänavu loobus Linnamäel koolis käimisest üks laps. Tema äralubamist volikogu ei arutanud.

"Avaldus laekus enne, kui otsus jõustus, ja me ei tahtnud asja nugade peale ajada," selgitas Ülo Loorens.