Saare sõnul venis võidutöö väljaselgitamise protsess tavapärase nädala asemel kolme kuu pikkuseks, kuna žürii ei leidnud konsensust.

Võitjaks otsustati kuulutada Normani töö, mille poolt oli viis ning vastu neli žüriiliiget.

„Häälteskoor räägib enda eest; žürii ei leidnudki üksmeelt. Põhiliseks kartuseks oli see, et projekti ajakirjanduslik võib kujuneda suuremaks kui selle sotsiaalkriitiline sõnum,“ kirjutas Saar eksperthinnangusse.

„Tegu oli ju noore kunstnikuga ning kuraatori võimekuski äratas kahtlusi,“ jätkas ta.

Saare sõnul oli žürii üldine arvamus see, et Normani projekt kõneleb avalikult kultuurilise ja ideoloogilise integratsiooni siseprobleemidest, häbenemata ka tagasilööke selles keerulises protsessis ning ideoloogilist polariseerumist, mida võib tuua poliitliselt tundlike teemade jäik käsitlemine.

„Väliseksperdid ei jaganud kohalike žüriiliikmete mõningaid kahtlusi poliitilise mündiga kunstiaktsiooni sobivusest rahvusvahelisse projekti,“ jätkas ta.

Võimalus olla suuremeelne

„Kunstiajaloolase ja ajaloolasena tean, et praegune valitsus on menetlenud Tõnismäe monumendi probleemi märksa leebemalt kui Nõukogude võim neljakümnendatel aastatel Vabadussõja monumentide oma,“ kirjutas Saar.

Ta lisas, et Normani projektiga kaasnev kataloog ei taasta küll ajaloolist õigust, kuid käsitleb tänast ühiskonda pluralistliku idoloogiakriitika rakursi alt.

„Eestil polnud omal ajal õnne pälvida sellist lähenemist, ent meil on võimalus olla suuremeelsemad kui meie ajaloolised oponendid,“ ütles Saar.

Kultuuriministeeriumist teatati eile, et skandaalse „kuldsõduri“ projekti külmutamist ei ole päevakorras ning Normani kunstiteos esindab Eestit Veneetsia biennaalil.

Eesti esindaja Veneetsia kunstibiennaalil valis välja erinevate institutsioonide esindajatest koosnev rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid Mika Hannula (teoreetik, kuraator ja kriitik, professor Göteborgi Ülikoolis), Sirje Helme (Kumu), Kai Lobjakas (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum), Reet Mark (Tartu Kunstimuuseum), Helene Tedre (Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium), Marko Mäetamm (Eesti Kultuurkapital), Johannes Saar (Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus), Anders Härm (Tallinna Kunstihoone), Lars Bang Larsen (vabakutseline kriitik ja kuraator, teadur Kopenhaageni Ülikoolis).

"Kuldsõduri" asjus alustas politsei ka väärteomenetlust, kuna kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt ei tohi ilma linnaosavalitsuse loata avalikku kohta mistahes teisaldatavaid väikevorme paigaldada.