„Eelduslikult peaks Reformierakonnal olema inimesi, et seda kohta täita, kuid minu arust võiksid nad tõsiselt kaaluda tänases situatsioonis pigem spetsialisti, mitte poliitikut,“ kommenteeris Lumi Päevaleht Online´ile.

Lumi kinnitusel tuleb sel aastal teha sotsiaalvaldkonnas riigieelarvest lähtuvalt mitmeid raskeid otsuseid ning alustada reforme tervise- ja toetuspoliitika valdkonnas. „Siin ei ole mitte ainult küsimus Reformierakonnas,“ lisas ta, „Kui vaadata Eesti poliitikale silma, siis seda julgust tegelike otsuste tegemiseks liiga palju ei ole.“

Siiski välistas poliitik võimaluse, et võimupartei loobub sotsiaalministri toolist. „See on välistatud koalitsioonilepingu kohaselt. Koht on Reformierakonnal ning nad on vastutuse võtnud. See on irreaalne versioon.“

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmete hulgast ei julgenud Lumi välja pakkuda ühtegi sobivat kandidaati vabanevale ministritoolile. „Ma tean neid kõiki piisavalt hästi ja ei oska öelda, kes on parem või halvem kui Maret Maripuu,“ kommenteeris ta võimalust, et sotsiaalprobleemidega võiks tegelema hakata näiteks Tõnis Kõiv, Tatjana Muravjova või Taavi Rõivas.

„Kui Reformierakond tahab käituda riigimehelikult, siis nad võtaksid spetsialisti,“ lausus Lumi, lisades, et ei näe siiski sotsiaalkomisjoni kuuluvates võimalikes kandidaatides jõudu ja julgust oluliste otsuste langetamiseks sotsiaalvaldkonnas.

Võimalike sobivate spetsialistide seast tõi Lumi välja tervise arengu instituudi direktori Maris Jesse nime, kes küll eile Päevalehele kinnitas, et ei ole ministrikohast huvitatud.

Lumi arvates oleks Jesse profiiliga inimene kindlasti õige valik, kuna tal on olemas tippadministreerimise kogemus sotsiaalvaldkonnas. Lisaks suudab naine end kehtestada ilma poliitiliste sidemeteta.

Sotsiaalminister Maret Maripuu teatas eile pärast läbikukkunud umbusaldushääletust riigikogus, et kavatseb 23. veebruaril tagasi astuda.