Cannes’i filmifestivali raames toimuval Euroopa päeval antakse filmirežissöör Veiko Õunpuule üle Euroopa Talendi auhind (European Talent Prize).

Sõltumatutest ekspertidest koosnev komisjon, mis hindab laekunud mängu-, anima- ja dokumentaalfilmiprojekte, selgitab talendiauhinna saaja igal aastal. Toetus eraldatakse suurima punktisumma saanud projektile ja auhind antakse pidulikult üle Cannes’is. Eelmisse taotlusvooru saadetud 500 kandidaadi hulgast hinnati suurima punktisummaga mängufilmiprojekti “Püha Tõnu kiusamine”, mille taga seisab Veneziast auhinna toonud “Sügisballi” tiim: produtsent Katrin Kissa ja stsenarist-režissöör Veiko Õunpuu.

Talendiauhinda on välja antud 2004. aastast alates. Varasematel aastatel on auhinna võitnud Sloveenia stsenarist Blaž Kutin (projekt “Lara”, 2006) ja Leedu stsenarist Saulius Drunga (projekt “Anarchy for Summer”, 2007).

Veiko Õunpuu:

film räägib moraalsete valikute hulga limiteeritusest.

•• Sinu uue filmi “Püha Tõnu kiusamine” võtted on juba alanud. Millest film räägib?

Film räägib ühe ilmsüüta ja puhta hinge kannatustest, kahtlustest ja hukkumisest. Täpsemalt sellest, kuidas üks keskastmejuht hulluks läheb. Kui üldistada, võib öelda, et film räägib meie moraalsetest valikutest, nende tagajärgedest teistele ja meile endile. Mingil määral ka sellest, et täiesti p….s maailmas pole inimlikkus enam võimalikki – ühesõnaga räägib meie moraalsete valikute hulga paratamatust limiteeritusest. Ja loodetavasti räägib see film neist teemadest vähemalt meelelahutuslikult, sest kuigi ta on žanrimääratluselt tragöödia, on see film, nagu elugi, ajuti ikkagi ka koomiline – tragikoomiline.

•• Kust sa filmi idee said?

Kes seda oskab öelda, kust ideed tulevad? Ühel hetkel on sul peas lause “Keskklass toitub inimlihast” ja mine võta kinni, kust ta sinna sai. Esimest korda ilmutas see film mulle ennast “Sügisballi” võtetel, kui nägin heledasse vihmamantlisse kostümeeritud Raivo E. Tamme, kes mängis seal suhtekomöödiate lavastajat. Mind hakkas sellise inimese – põllupealse kinnisvaraarenduse ohvri, konservatiivsete ja alalhoidlike unistuste ning valelike peresuhetega tegelase – elu lausa kinnismõtteliselt huvitama ja hakkasingi stsenaariumi kirjutama. Pikapeale muutus aga tegelane ja teemadki said teiseks, kavatsused muutusid kuidagi ambitsioonikamaks, minus tekkis himu olla väga üldistusjõuline.

•• Milliseid näitlejaid filmis näha saab?

Otsustasin peaossa võtta Taavi (Taavi Eelmaa – toim), sest ta on pikaajaline sõber ja minuga sama veregrupi inimene, kui sellist väljendit kasutada. Mul on temaga lihtne töötada, kui ma parasjagu päris täpselt ei tea, mida ma teen. Paljude võõramate inimeste ees hakkab häbi ja lähen närvi. Kõik rollid pole veel ära otsustatud. Mingil hetkel arvasin koguni, et peale Taavi kasutan ainult amatööre, aga proovivõtete käigus selgus, et ka professionaalsetel näitlejatel on omad eelised.