Sihtasutuse Vabaduse Monument juht Aivar Reivik ütles Vabadussõja võidusamba avatseremoonia tutvustamiseks kaitseministeeriumis peetud pressikonverentsil, et sihtasutuse töö saab samba avamisega tehtud. Reivik märkis, et eskiisist kaugemale pole eelmiste sambarajamisplaanidega jõutud ja nüüd Harju mäe nõlvale kerkinud sammas on nimekirjas seitsmes.

Sihtasutus kogus annetusi monumendi rajamiseks ja andis täna kaitseminister Jaak Aaviksoole üle sümboolse tšeki ligi kolmele miljonile kroonile. Välja on öeldud, et annetajate nimed jäädvustatakse võidusamba nurgakivil, kuid Reiviku sõnul on umbes 2000 nime, mida ei suudetud välja lugeda. Lisaks on raha pistetud annetuskastidesse, kuid sellisel juhul pole annetaja isikut võimalik kindlaks teha. Sambale märgitakse Reiviku sõnul umbes 10 000 annetaja nimi. Annetusi on teinud ka mitmed ettevõtted ja umbes kolmandiku kolmest miljonist on samba rajamiseks annetanud USA ja Kanada kogudused.

Kaitseminister rõhutas pressikonverentsil, et juba kahe nädala pärast avatav võidusammas on esiteks sümboolse tänu avaldamiseks sõjas langenutele ning teisalt rahvusliku püsimise innustamiseks. Aaviksoo lausus, et samba kuju pole kuigi oluline, vaid oluline on see, et ta esindab meie kõigi ühiseid püüdlusi.

Vabadussõja võidusamba avatseremoonia on kokku pannud Margus Kasterpalu, kelle sõnul on samba avamine võidupühal asjade loomulik käik. „Võidupüha ja sammas on üks,“ lausus ta. Kasterpalu on avatseremoonia üles ehitanud Urmas Sisaski 40-minutilise oratooriumi Pro Patria muusikale, mida esitab 200 vabatahtlikust koosnev segakoor. Kasterpalu märkis, et looga antakse edasi mõte, et me oleme siia aegade hämarusest tulnud ja ei kavatsegi ära minna.

Vabadussõja võidusamba avatseremoonia algab 22. juunil kell 23.00, kuid kohale maksab minna ning ülekanne algab Eesti televisioonist kell 22.00. Oluline on Kasterpalu sõnul ka võidutulede teekond. Ühe tule süütavad Kassinurme mägedes noorkotkad ja teise Tori Sõjameeste kirikus Trivimi Velliste, kes on Eesti lipu seltsi esimees. Tuled ühendavad samba juures võidupüha esimestel minutitel kaitseminister ja kaitseväe juhataja.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas on Aivar Reiviku kinnitusel lubanud, et peopäevaks on väljak graniidiga kaetud ning ohtlikud kohad lindiga piiratud. Võidupüha tulevad 23. juunil tähistama ka Läti ja Soome kaitseministrid. Kohvik Moskva olevat lubanud valmistada erimenüü ning küpsetada maitsva koogi.