Tavalised nohuravimid ei aita, kuid antibiootikume ei soovi vanemad oma lapsele enam anda, sest neid oli perearst kergekäeliselt juba korduvalt välja kirjutanud. Kui Kristil tekiks nohust põsekoopapõletik, tähendaks see talle taas ebameeldivat ja traumeerivat kogemust haiglas, sest korra on ta seetõttu seal juba olnud. Perearst soovitas teha röntgenpildi ning minna eriarstile.

Kui Kristi vanemad möödunud nädalal Tallinna Lastehaiglaga ühendust võtsid, selgus, et esimene vaba konsultatsiooniaeg on septembri lõpul. Siis otsustab arst, kas tuleb operatsioon või mitte.

Lastehaiglas järjekord kolm kuud

“Millal siis veel operatsiooniaeg tuleb?” oli Kristi isa löödud. “Ma ei mõista, see on üks vähem aega nõudvaid operatsioone. Kui lõikust oodates laps taas põsekoopapõletikku jääb, peab ta kolm-neli päeva viie lapse ja nende emaga haigla ühispalatis veetma. See pole sugugi tore olemine, eriti seetõttu, et selles osakonnas ei soovitata palatist väljas käia.”

Tallinna Lastehaigla kliinilise juhi Mall-Anne Riikjärve sõnul on keskmine ooteaeg nina-kõrva-kurgu plaanilisele operatsioonile kolm kuud. “See on täiesti normaalne nähtus, sest haigus lubab oodata ja paari kuuga ei juhtu midagi,” selgitas ta. “Ei ole nii, et diagnoosimise järel on kohe nädala pärast vaja lõikust.”

Riikjärv kinnitas, et operatsioon määratakse kohe kohtumisel lapsega.

“Neile, keda on vaja kiiremas korras lõigata, leitakse loomulikult varasem aeg,” kinnitas ta. “Kolm kuud on normaalne pikkus, paljudes kohtades on järjekorrad pikemad,” märkis ta.

Põhja-Eesti regionaalhaigla Mustamäe korpuses ulatub järjekord nina-, kurgu-, kõrvalõikusele järgmise aasta märtsini, arsti vastuvõtule pääseb kuu jooksul. Keila korpuses saab operatsioonile juba septembris. “Ravijärjekord sõl-tub ka arsti tuntusest ehk eri arstidele on erineva pikkusega järjekorrad,” lisas kommunikatsioonidirektor Kristjan Hamburg. Tartu ülikooli kliinikumis saab praegu ennast kirja pannes operatsioonile aasta pärast. “Haigekassa on määranud, et järjekord võib olla kuni aasta, ning põhimõtteliselt oleme selle piiri peal,” ütles kliinikumi ravikindlustuse koordinaator Virge Pall.

Tartus pääseb kiiresti tasulisele lõikusele

Kuigi statsionaarses eriarsti-abis on ravijärjekordade maksimumpikkuseks lubatud kuni pool aastat, võimaldab haigekassa nõukogu otsusel järjekorda pikendada komplekslõikus. “Eripärana teistest teemegi enamasti komplekslõikuse, ehk koos lõigatakse adenoidid, mandlid, ninavahesein või muu vajalik,” selgitas Pall.

Hädalistele pakub Tartu ka tasulisi operatsioone – keskmiselt 3500-kroonise komplekslõikuse plussiks on, et see tehakse ära juba kuu jooksul.

Tasulise mandlilõikuse kasuks otsustas lapsest saati nendega hädas olnud tartlanna Mirjam (25). “Mandlite mädanemine hakkas südamele ja võhma polnud üldse,” kirjeldas ta. “Perearst ütles, et esimene vaba operatsiooniaeg on kahe aasta pärast.” Tulemusega on Mirjam väga rahul: “Operatsioonil küsiti, kus ma küll varem olin,” rääkis ta.