Prügila töötajad koondatakse vastu jõule

Prügila pinnasega katmine algas möödunud talvel ja nüüdseks katab kogu mäge 30–50-sentimeetrine mullakiht. Viimati saatis kaalumajas töötav valvur mäele suured pinnasekoormad, mis pärinevad Tartu maanteele rajatava ärikeskuse alt ja kanalisatsioonitrasside ehitustelt.

15. detsembril koondab Tallinna jäätmekeskus 11 töötajast 9, alles jäävad üksnes Pillerpau ja raamatupidaja.

“Praegu koristame veel prügila ümbruse metsast prahti. Oleneb sulgemise peatöövõtjast, võib-olla saame kevadest alltöövõtu korras tööd teha,” ütles Tallinna Jäätmekeskuse juht Rein Pillerpau.

Prügimäel kasutusel olnud tehnikast pole raske lahti saada. “Pressidel ei ole küll Eestis turgu, sest uus prügila ostis uued. Üks press on kasutuses olnud viis ja teine kuus aastat – pool nende elu on läbi. Oleme tootjatehasega rääkinud, et tehas võtab need tagasi,” märkis Pillerpau.

Pääsküla prügimäel elas kuni viimase ajani kümme inimest. Seitse neist kadus möödunud nädala sulaga.

“Kaalumaja on meil muidu signalisatsiooni all, aga sulamisvesi lühistas signa ära. Uks oli lahti murtud ja kadunud oli kaks arvutit 20 päeva andmebaasiga, väike telekas ja mikroahi. Jäljed olid lumel näha. Andsin politseile kõik andmed, aga keegi ei ole minuga ühendust võtnud. Ei tea, kas saadavad neile kutseid politseisse ilmuda,” ironiseeris Pillerpau.

Kaunis tulevik laseb end oodata

Prügila juhi sõnul võis prügimäe elanikke jagada kolme kategooriasse: 10 peretoitjat, kes sõitsid tööle uhke autoga ja jagasid omavahel prügisordid (must metall, värviline metall, klaas, plast), 20 napsiraha tarvis pudelite korjajat ja 20 toiduotsijat.”

Kaks meest aitasid misjonärid tuberkuloosihaiglasse viia, naine jäi üksi ja paar päeva pole ka teda näha olnud,” ütles Pillerpau.

Prügimäe roheline tulevik pargi- ja tervisespordialana võib alata 20–50 aasta pärast. Varem ei ole pikaajaline viibimine prügimäel võimalike terviseriskide tõttu soovitatav.

“Ühe firma plaan oli rajada 8 miljoni krooni eest suusakeskus kahe tõstukiga. Siin on lume tegemiseks ideaalsed tingimused ja 600 meetrit laskumist. Eelmine talv oli eriline, aga üle-eelmise aasta jaanuaris polnud ühelgi päeval temperatuur alla nelja miinuskraadi, et lund teha,” meenutas Pillerpau.

Mäe sulgemine kestab kaks aastat, ent ka pärast seda ei tohi sinna kapitaalseid ehitisi paarkümmend aastat püstitada. “Huvi on suur. Noorte lumelaudurite klubi käib joonistega, et tee meile siia ja sinna küngas,” muheles Pillerpau.

Prügimäe sulgemise kava

• Sulgemistööd koos projekteerimisega kestavad 20 kuud.

• Projekt maksab kuni 11 060 000 eurot ehk 172,5 miljonit krooni.

• Peatöövõtja otsustab Euroopa Komisjoni delegatsioon pärast aruannete läbivaatamist.

• Sulgeja valitakse rahvusvahelise hankega, mille reeglid kehtestas Euroopa Komisjon.

• Pakkumise on esitanud viis firmat.

• Suletud prügila ala kasutusse võtmist ei plaanita enne ladestu stabiliseerumist, mis kestab hinnanguliselt 20–50 aastat.

Sulgemise etapid:

• ringtee rajamine ümber prügila

• prügila katmine sademevee infiltratsiooni vähendamiseks

• nõrg- ja pinnavee eraldamine

• nõrgvee ärajuhtimine Tallinna linna ühiskanalisatsiooni

• prügilagaasi kogumissüsteemi laiendamine kogu ladestusalale

• seiresüsteemi rajamine

Allikas: Sigrid Vesiallik, kommunaalamet

Prügimägi rikkus tervist

Kommunaalameti juhataja Ain Valdmann: “Meile peaks olema ähvardavaks ja hoiatavaks näiteks see, mis juhtus Helsingi külje all, kus suletud prügimäele rajati elurajoon. Mõne aasta pärast hakkasid inimesed seal kohutava tempoga vähki haigestuma. Korterid ja bürood koliti omavalitsuse abiga tühjaks. Meil on küll üldiselt puhas sodi, aga targem oleks seda seirata.”

Lugusid Pääsküla prügimäelt

Prügimäele toodi kuusk, mille oksa külge oli karraga seotud kaks abielusõrmust.

Vene ajal kurtis juveelipoe juhataja, et rämpsuga sattus prügimäele hinnaline sõrmus. Juhatajal oli kaup leti all, kui kontrollijad tulid, viskas ta sõrmuse prügikasti. Õnnetul kombel tühjendas koristaja varsti urni.

Kord kaevasid sõjaväelased prügimäel nädal aega järjest, et leida koos prügiga ära visatud “laagreid”. Prügimäerahvas kahtlustas, et kaduma on läinud siiski midagi hoopis väärtuslikumat.

Tuntud laulja lesk leidis nädal pärast kaasa surma kodust kirja, kus seisis: kui kitsas kätte tuleb, vaata sealt padja seest. Muidugi oli padi nädal aega tagasi ära visatud.

Allikas: Rein Pillerpau