“Ei tahaks spekuleerida, kas keegi viskas suitsukoni või süüdati sihilikult,” kommenteeris Harjumaa Päästeteenistuse pressiesindaja Beata Perens.

PÕLENGUALA ON PIIRATUD. Pärast uue kolde kustutamist lahtist tuld rabas enam polnud. Tallinna Tuletõrje- ja Päästeameti pressiesindaja Priit Laose sõnul oli algselt 150 hektarit haaranud põleng suudetud keskpäevaks piirata 40-50 hektari suurusele alale.

“Ka sellel alal kustutatakse üksikuid tulekoldeid. Õhtuks loodame põlengu kustutatada,” ütles Laos.

Pääsküla raba kustutustöödega oli esmaspäeval hõivatud kokku 56 inimest Tallinna üksik-päästekompaniist, Harjumaa päästeteenistusest ja Tallinna tuletõrje- ja päästeametist.

Kustutustöid raskendas muutliku suunaga tuul, piiratud veevarustus ning aina halvenev juurdepääs tulekolletele. Looduliku pinnasekattega metsateed lagunesid suurte ja raskete paakautode all. Esmaspäeva õhtupoole saatsid linnavõimud teede tugevdamiseks killustikku ning olukord paranes.

Laupäeval ja pühapäeval tublit tööd teinud piirivalve lennusalga helikopterit esmaspäeval enam vaja ei olnud.

“Esimesel päeval aitas kopter luuret teha põlengu ulatusest ülevaate saamiseks, kuid aitas ka kustutustöödel. Kuna tegu oli mitmel pool ka ladvapõlenguga, kus tavalisel moel oli raske kustutada, oli helikopterist siin palju abi,” lausus Laos.

KAHJU SUURUS TEADMATA. Nõmme linnaosavanema Urmas Paeti sõnul ei ole veel mõõdetavat kahju saadud kindlaks teha.

“Las tuletõrjujad lõpetavad kõigepealt kustutamise ära, praegu pole mõtet sinna uitama minna. Kindlasti konsulteerime spetsialistidega ja teeme koostööd Riigimetsa Majandamise Keskusega,” ütles Paet.

Paeti sõnul peaks selle nädala teisel poolel selguma, kas ja mida on võimalik ette võtta kahjude heastamiseks - “kas loodus saab ise hakkama või tuleb inimesel sekkuda”.

Linnaosavanema sõnul puuduvad andmed, et mõni maja oleks tulest kahjustada või inimene viga saanud.

“Olin ka ise seal kohal ning võin öelda, et päästjad ja politsei tegid tublit tööd. Inimesed, kes tahtsid tuld näpuga katsuda, suudeti suhteliselt kiiresti piiratud maa-alalt eemale ajada,” ütles Paet.

Linnaosavanema arvamust kinnitas ka Tallinna Tuletõrje- ja Päästeameti pressiesindaja Priit Laos, kelle sõnul puuduvad teated, et inimesi oleks tossu või tule tõttu haiglasse viidud.

TULEOHT ON ÜLISUUR. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut andis esmaspäeval välja kõrgeima tuleohtlikkuse hoiatuse “V KLASS”, mis tähendab, et tuleoht on erakordselt suur ning kohalikud omavalitsused võivad keeleta igasuguse metsa kasutamise ja võõras metsas viibimise.

Juba alates “II klassi” hoiatusest peab töötama metsatulekahjude avastamise süsteem ja päästeteenistused peavad olema valmis metsatulekahjude kustutamiseks.

Tulekahjust Pääsküla rabas teatati Põhja-Eesti Häirekeskusele 11. mail kell 15:54. Esimesel päeval põles umbes 150 hektarit rabametsa nii pinnasetule kui ladvaleegiga.