Päästeteenistuse Elupäästja Medali saavad 26 elupäästjat, nende seas kuus eraisikut, teatas päästeamet. Ameti ajaloos esimest korda tunnustatakse ühte päästetöötajat elupäästmise eest juba neljandat korda. Sellise tunnustuse osaliseks saab Igor Koževnikov Narva päästekomandost, kes koos meeskonnakaaslase Semjon Murašoviga päästis möödunud aasta septembris Narvas põlevast korterist keskealise naisterahva.

Päästeteenistuse kõrgeim autasu Kuldrist annetatakse Ida-Eesti päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juhile Maido Nõlvakule. Päästeteenistuse Hõberisti saab neli inimest.

Missioonimedalid antakse üle neljale Eesti päästemeeskonna liikmele, kes möödunud aasta sügisel käisid välismissioonil Pakistani üleujutuspiirkonnas.

Aumärgid antakse üle täna kell 15.00 Salme Kultuurikeskuses.

Mälestamaks pühapäeval Haapsalu väikelastekodus traagilises tuleõnnetuses hukkunud kümmet noort inimest alustatakse aumärkide jagamise tseremooniat leinaseisakuga.

Täna medali saavate elupäästjate lood:

LÄÄNE-VIRUMAA

Elupäästja II klassi medal

Urmas Kaldma
Mario Kütt

8. oktoobril kell 16.50 tuli häirekeskusesse teade, et Rakvere vallas Päides põleb suvemaja, kus võib sees olla inimene. Kui päästjad sündmuskohale jõudsid oli maja paksu suitsu täis. Kohe asuti hoonest kannatanud otsima ja põlengut kustutama. Suitsu sisse sukeldunud päästjad Urmas Kaldma ja Mario Kütt leidsid pärast mõneminutilist otsimist teadvusetu põletushaavadega vanema meesterahva. Kiirelt tõid päästjad vigastatu majast välja ja andsid ta üle meedikutele päästes sedasi inimese elu.


Elupäästja III klassi medal

Margus Salla
Tiit Riispere
Heino Raidla
Andrus Karu

9. jaanuari südapäeval said Väike-Maarja komando päästjad väljakutse Ebavere külla, kus kaupluse katuselt langenud lumevaringu alla oli jäänud kolmeaastane laps. Päästjad jõudsid sündmuskohale ühe minutiga. Meestele avanes vaatepilt, kus naisterahvas üritas täielikult lumehunniku alla mattunud last käsitsi välja kaevata. Päästjad Margus Salla, Tiit Riispere, Heino Raidla ja Andrus Karu alustasid kohe  väikese poisi lume alt vabastamist ning viie minutiga oligi väikelaps päästetud ning kiirabile tervisekontrolliks üle antud. Tänu Marguse, Tiidu, Heino ja Andruse kiirele tegutsemisele päästeti kolmeaastane laps lämbumis- ja alajahtumisohust.


LÄÄNE-VIRUMAA

Igor Koževnikov
Siseministri tänukiri ja kingitus

Elupäästja III klassi medal

Semjon Murašov
Sergei Prudnikov

11. septembri südaööl teatati hädaabinumbrile, et Narvas Puškini tänaval tuleb viiekorruselise maja aknast suitsu. Kohale jõudnud Narva komando päästjad märkasid põlengut ühes teise korruse korteris. Rühmapealik Sergei Prudnikov läks majja täpsustama korteri numbrit. Sisenedes põlevasse korterisse leidis ta sealt keskealise meesterahva, kes kaotas vingumürgituse tõttu teadvuse. Sergei kandis kannatanu majast välja ja andis meedikute hoole alla. Kuna Sergei oli põlevast ruumist avastanud veel ühe inimese andis ta päästjatele Igor Koževnikovile ja Semjon Muršovile korralduse moodustada suitsusukeldumispaar. Mehed leidsidki suitsu täis põlevast korterist akna juurest meelemärkuseta keskealise naisterahva. Peale evakuatsioonitee tulest vabastamist viisid päästjad kannatanu kiiresti majast välja ja andsid üle kiirabile. Tänu päästjate operatiivsele ja osavale tegutsemisele päästeti põlevast korterist kahe inimese elu.

SAAREMAA

Elupäästja III klassi medal

Margus Ränk
Rein Mägi

Möödunud aasta 14. augustil Saaremaal oli Orissaare komando meeskonnavanem Margus Ränk tulnud vabal päeval viljakuivatisse oma vilja kuivatama. Ühel hetkel märkas ta, et suures viljapunkris paistsid vilja seest inimese juuksed ja käsi. Kiirelt läks Margus hädasolijat välja kaevama ja kutsus appi ka seal töötanud Rein Mägi. Kuna vili vajus muudkui kannatanule peale tagasi otsustasid mehed abivajaja plekitahvli abil toestada. Seejärel kutsuti kohale juba Orissaare komando päästjad, kes aitasid kannatanu vilja seest välja ja andsid ta kiirabimeedikute hoole alla.
Kiire ja aruka tegutsemisega suutsid Margus ja Rein päästa inimese elu.

HARJUMAA


Elupäästja III klassi medal

Marek Rästas

13. septembri õhtul oli Marek Rästas teel poodi kui märkas naabermaja avatud uksest suitsu tulemas. Sündmust lähemalt uurima tõtates leidis ta suitsusest maja esikust maaslamava vanaproua. Mees tõi abivajaja hoonest välja, helistas hädaabinumbrile ja kustutas põlengu. Sündmuskohale jõudnud päästjad leidsid eest suitsu täis maja ja selle esikust ahju juurest põlenud küttematerjali ja riided, mille naabrimees Marek oli jõudnud juba ära kustutada. Kiirabimeedikute sõnul vanaproua meditsiinilist abi ei vajanud, mis tähendab, et Marek oli appi jõudnud õigel ajal. Marek Rästas oma julguse ja kiire tegutsemisega päästis oma naabrinaise elu.


Elupäästja III klassi medal

Valeri Tiškin
Aleksandr Krutikov

12. oktoobril teatati hädaabinumbrile, et Väike Pakri saarel vajab keskealine mees kiirabi. Merel valitsesid rasked ilmaolud, kuid arvestades patsiendi seisundit otsustati saarele saata Paldiski päästekomando paat koos kiirabibrigaadiga. Kannatanu transporti saarelt mandrile julgestas Paldiski sadama lootsi kaater, mis oli lisaks mehitatud kahe pinnaltpäästjaga. Lisaks Paldiski komandole osales päästeoperatsiooni lõppfaasis ka Keila päästekomando, sest Paldiski komando päästepaadi mootor ütles mandrile jõudes üles ning saarele jäänud meediku järgi tuli saata teine paat. Sündmus oli päästjatele äärmiselt keeruline ja ohtlik. Lisaks kannatanu ohutusele tuli päästjatel tagada ka kiirabimeedikute ja enda ohutus. Paldiski komando päästjad Valeri Tiškin ja Aleksandr Krutikov, kes rasketes ilmaoludes toimetasid kiirabi vajava mehe saarelt mandrile on väärt tunnustamist Elupäästja III klassi medaliga.


Elupäästja II klassi medal

Igor Martšenko

Elupäästja III klassi medal

Marek Tamming


26. oktoobril peale kella 7 hommikul said TallinnaNõmme komando päästjad väljakutse kortermaja tulekahjule Risti tänaval. Üheksakordse maja viiendal korrusel põles lahtise leegiga ühetoaline korter. Kuna tuli oli levinud ka trepikotta osutus korterisse pääsemine kuumuse tõttu veelgi raskemaks. Päästekomando rühmapealik Sergei Gerassimov andis päästjatele Igor Martšenkole ja Marek Tammingule korralduse moodustada suitsusukeldumispaar ning siseneda korterisse trepikoja kaudu, kuna redelauto polnud veel kohale jõudnud. Korterisse sisenenud päästjad leidsid eest kannatanu, kes toodi kiiresti välja ja anti üle kiirabile. Samal ajal tegelesid teised päästjad trepikoja tuulutamise ja teiste korterite kontrollimisega tegemaks kindlaks ega rohkem kannatanuid ole.
Kiire ja osava tegutsemisega hoidsid päästjad Igor ja Marek ära halvima.


Elupäästja III klassi medal

Andres Vaarmann
Ants Kari


25. novembril said Kose komando päästjad väljakutse Harjumaale kose valda Võlle külla. Talumajas põles köök ning helistaja väitel oli hoones ka kannatanu.
Juba teel sündmuskohale anti meeskonnale korraldus selga panna hingamisaparaadid. Maja juurde jõudes lõi kuumus hoonel aknad eest, tuli paksu suitsu ja näha oli leeke. Meeskonnale anti käsk moodustada põhiliini hargnemine ja valmistuda suitsusukeldumiseks. Kuna majas oli veel elekter sees tuli see kõigepealt välja lülitada. Kui see tehtud sisenesid päästjad Andres Vaarmann ja Ants Kari majja. Tulekahju oli jõudnud teise faasi ning põlemisgaasid hakkasid süttima. Pärast mõneminutilist otsimist leiti kannatanu elutoast diivanilt, kus kuumus oli juba ära sulatanud ruumis olnud televiisori. Päästjad viisid üliohtlikus seisundis kannatanu põlevast majast välja ja andsid üle kiirabile. Professionaalse tegutsemisega päästsid Andres ja Ants inimese elu.


VÕRUMAA

Elupäästja III klassi medal

Indrek Ivask

11. septembri õhtul läks Võrumaal Tamula järvel ümber mootorpaat. Paadis olnud kaks noort meest klammerdusid veesõidukist kinni, mis hakkas vee alla vajuma. Hädasolijaid märkas kaldal oma majapidamises toimetanud Indrek Ivask, kes asus kohe uppumisohus inimeste päästmisega tegelema. Naabertalust sai ta mootorpaadi, millega sündmuskohale sõitis. Veepinnal märkas ta ühte noormeest, kes viimaste jõuvarudega alajahtununa veel vaevu veepinnal püsis. Teist õnnetusse sattunud meest ega paati enam näha ei olnud. Indrek viis kaldale 20ndates eluaastates mehe ja andis ta üle kiirabile. Peale seda püüdis ta veel leida teist kadunuks jäänud noormeest, kuid kahjuks tulutult. Siiski suutis Indreku operatiivne ja osav tegutsemine päästa ühe noore inimese elu.


TARTUMAA

Elupäästja III klassi medal

Denis Manov

16. oktoobril kell 16.20 läks Tartumaal Kabina karjääris ümber sõudepaat keskealise mehe ja tema 11aastase pojaga pardal. Paat koos meesterahvaga vajus hetkega vee alla. Poiss, kes oli oma hingamisteedesse tõmmanud juba jääkülma vett jäi tänu paksule pealisriidele veepinnale. Õnnetust märkas lähedal paadiga kalastanud Denis Manov, kes kiirelt poisini sõudis ja temast kinni haaras. Seejärel hüüdis ta appi kaldal olnud inimestele ning palus neil hädaabinumbrile helistada. Koos paati tõmmatud lapsega sõudis ta kiirelt kaldale ja andis ta üle seal olnud inimestele. Peale seda läks ta tagasi õnnetuspaika püüdes leida uppunud meesterahvast, kuid paraku see ei õnnestunud. Kiirelt ja vapralt tegutsedes päästis Denis 11aastase poisi elu.


Elupäästja III klassi medal

Igor Klaos

27. oktoobril mängisid lapsed keelatud territooriumil Kallaste sadama kail. Mänguhoos lükkas üks tüdruk kuueaastast poissi, kes kukkus üle kai serva kahe meetri kõrguselt vette. Juhtunut märkas sadamas olnud inimene, kes hakkas valjuhäälselt appi hüüdma. Seda kuulis teisel pool kanalit kalda peal olnud Igor Klaos ja nägi seejärel ka vee alla vajuvat last. Mees hüppas neljakraadisesse vette, ujus teisele poole kanalit ja sai lapse enda haardesse. Last rinnal hoides ujus Igor sadamakai äärde. Ühe käega haaras ta kai ääres olevast autorehvist ja teisega hoidis last vee peal. Hetk hiljem jõudsid appi ka Igori sõbrad, kes ta koos lapsega kaldale aitasid. Sellise ennastsalgava ja kangelasliku teoga päästis Igor Klaos kuueaastase poisi uppumissurmast.


Elupäästja III klassi medal

Roman Abubikirov

5. oktoobri päeval said Tartu komando päästjad väljakutse Turu tänavale, kus viienda korruse aknast tuli suitsu. Sündmuskohale saabudes läks meeskonnavanem Roman Abubikirov tuleluuret tegema ja avastas, et majas on laps. Kuna olukord nõudis kiiremat tegutsemist sisenes mees põlevasse korterisse. Kõigepealt leidis ta eest teadvuseta meesterahva, kelle ta koridori tiris ning läks seejärel uuesti last otsima. Olles lapse korterist kätte saanud kohtus ta maja koridoris juba suitsusukeldumislüli moodustanud Taavi Kruusimägi ja Raido Rannalaga, kes kannatanud majast välja aitasid ja kiirabile üle andsid.
Kiire tegutsemisega rasketes tingimustes päästis Roman Abubikirov meesterahva ja ühe lapse elu.


Elupäästja I klassi medal

Endel Lepp

Elupäästja II klassi medal

Aivar Aart

Elupäästja III klassi medal

Lembit Kirsimäe
Ivan Soosaar


17. oktoobri südaööl said Tartu komando päästjad väljakutse Kastani tänavale. Kahekordne puumaja oli suitsu täis ja päästjate sündmuskohale jõudes selgus, et teise korruse korteris võivad olla inimesed. Kaks suitsusukeldumispaari koosseisus Endel Lepp, Aivar Aart, Lembit Kirsimäe ja Ivan Soosaar, keda juhendas meeskonnavanem Andres Näkk said korralduse otsida ülemise korruse korterist kannatanuid ja teha kustutustöid. Majast leitigi kokku kolm kannatanut, nende hulgas kaks last. Professionaalselt tegutsedes päästeti põlevast majast kolme inimese elu.