Eesti sotsiaaldemokraatlik erakonna esimees Ivari Padari sõnul on erakonna eesmärgiks tuleva aasta kohalike omavalitsuse valmistel saavutada võimalikult hea tulemus ning jõuda võimule nii Narvas kui ka Pärnus.

„Eks me soovime muidugi võimalikult paljudes omavalitsustes saada võimule, aga Pärnus ja Narvas lebab linnavõim maas ja see tuleb üles korjata,“ rääkis Padar Eesti Päevalehele täna Tartus toimuval sotside üldkogul.

Sotside Tallinna piirkonna esimees Jaak Juske sõnul on tema suureks unistuseks olla juba aasta pärast võimul ka Tallinnas. „Sotsiaaldemokraadid on Tallinnas tõusnud populaarsuselt kolmandaks erakonnaks Keskerakonna ja Reformierakonna järel ja meil on head eeldused pääseda Tallinnas võimule,“ rääkis Juske üldkogul.

Kuna enne kohalike omavalitsuste valimisi toimuvad tuleva aasta suvel Euroopa parlamendi valimised, siis püstitasid sotsid eesmärke ka nendeks valmisteks. Erakonna esimehe hinnangul ei korda sotsid 2004. aasta valimiste edu, kus parlamenti saadi kolm mandaati. „Reaalne tulemus on kaks, aga ka selleks tuleb meil kõvasti tööd teha,“ selgitas Padar.

Oma kõnes rääkis Padar, et sotsid püüavad püsida praeguses koalitsioonis, sest vaid nii saab ellu viia oma valimislubadusi. „Opositsioonist pole see kuidagi võimalik ja veel vähem on võimalik siis, kui erakonnal puudub üldse esindatus võimuorganites,“ lisas Padar.

Tänasel üldkogul kinnitavad sotsiaaldemokraadid ka 2009. aasta kohalike omavalitsuste valmiste programmi. Samuti kinnitas üldkogu erakonna ministrite, parlamendifraktsiooni, europarlamendi delegaatide ja erakonna peasekretär aruande.

Riigikogu sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor peatus oma aruandes peamiselt koalitsiooni tervisele ja iseloomustas ka teiste parlamendis esindatud erakondade tegevust.

„Reformierakonnal on praegu halvad ajad ja inimesed soovivad peaministrivahetust, kuid peale Reformierakonna enda seda keegi teha ei saa,“ lisas Nestor.

Keskerakonnast rääkides nentis Nestor, et kuigi erakonnal oleks peaaegu igapäevaselt võimalus lõhkuda toimivat koalitsiooni, kuid miskipärast nad seda ei tee. „Nad on rahul, et nad pole valitsuses,“ arvas Nestor.

Samas ennustas Nestor Keskerakonna tegevuse aktiviseerumist riigivõimu saamiseks alles enne järgmisi riigikogu valimisi, mil majanduslanguse asemel hakkab majandus tõusma.

Sel korral ei vali sotsiaaldemokraadid endale uusi juhte, samuti ei aruta erakonna üldkogu programmi 2009. aasta europarlamendi valimisteks.

Kuigi üldkogu toimumispaigas spekuleerivad erakonna liikmed erinevate tuleval aastal valmisvõitlusesse sööstvate linnapeakandidaatide nimedega, ei ole ametlikus päevakorras personaalia arutamine.

Eesti Päevalehele on varem kinnitanud siseminister Jüri Pihl, et temaga on erakonna juhid rääkinud võimalikust kandideerimisest Tallinna volikokku ja asumist erakonna Tallinna linnapeakandidaadiks.

Ivari Padari sõnul on hetkel veel liiga vara rääkida, kes on erakonna uued kandidaadid ja võimalikud linnapeakandidaadid.