Eesti ja Ukraina suhetest rääkides avaldasid pooled heameelt nii senise majandus- kui ka kultuurikoostöö üle ning leidsid, et kindlasti on veel teisigi koostöövaldkondi, mis vajavad arendamist. Ukraina president avaldas Eestile tänu arengukoostöö raames jagatava reformikogemuse eest.

Välisminister Paeti sõnul peab Eesti tähtsaks Euroopa Liidu aktiivsemat tegutsemist Ukraina suunal. „Soovime kaasa aidata demokraatliku ja jätkusuutliku tsiviilühiskonna väljaarendamisele Ukrainas,” ütles Paet.

Kõneldes Ukraina integratsioonist Euroopa Liiduga oli kõne all nii viisalihtsustuslepingu kui ka Euroopa Liidu - Ukraina uue täiustatud koostöölepinguga seonduv. Välisminister Paeti sõnul toetab Eesti Ukraina Euroopa suunalisi pürgimusi. „Kindlasti peab jätkuma Ukraina enda kodutöö, sealhulgas sisepoliitilised reformid,” toonitas Eesti välisminister.

Ukraina president Juštšenko avaldas rahulolu viisalihtsustuslepingu ja tagasivõtulepingu parafeerimise üle käesoleva aasta oktoobris Helsingis toimunud Euroopa Liidu ja Ukraina tippkohtumisel. „Eesti toetab nende kiiret allkirjastamist ja ratifitseerimist,” ütles Paet. President Juštšenko sõnul tähendaks kuulumine Euroopa Liitu ning NATOsse Ukraina jaoks suveräänsuse ning julgeoleku garantiid ja demokraatliku arengu jätkumist.

Kohtumisel arutati ka Ukraina euro-atlandi suunalist lõimumist. „Toetame Ukrainale liikmelisuse tegevuskava (Membership Action Plan) andmist, mis aga eeldab Ukraina poolset ühemõttelist ja kindlat soovi,” ütles Paet.

Rääkides olukorrast Transnistrias Ukraina-Moldova piiril, olid nii Ukraina president kui Eesti välisminister ühel meelel, et ELi piirimissiooni (EUBAM – Border Mission) senist tegevust võib hinnata positiivseks. „Eesti soovib näha Transnistria konflikti rahumeelset lahendamist,” ütles välisminister Urmas Paet. Ukraina president rõhutas rahvusvahelise üldsuse veel suurema kaasamise vajadust probleemi lahendamisel.

President Juštšenko andis ka ülevaate ettevalmistustest, mida Ukrainas tehakse WTO-ga liitumiseks. „Vajalike õigusnormide ettevalmistamisega loodame lõpule jõuda juba käesoleval aastal,” ütles Ukraina president.