„CFE (Treaty on Conventional Forces in Europe – toim.) ja kohandatud CFE lepingud on Euroopa julgeoleku nurgakivid, mistõttu peame igasuguseid neid murendavaid tegevusi väga kahetsusväärseks,“ ütles Paet Päevaleht Online´ile.

„Sellised ühepoolsed sammud kõigutavad märgatavalt usku olemasolevasse Euroopa julgeolekuarhitektuuri ja on seega negatiivse mõjuga rahvusvahelisele usaldusele ja mõistmisele üldiselt,“ lisas ta.

Paeti sõnul oleksid teised osalisriigid kohandatud CFE lepingu ammu ratifitseerinud, kui Venemaa oleks täitnud niinimetatud Istanbuli kriteeriume, mis näevad ette Vene vägede väljaviimist Gruusiast ja Moldovast.

Venemaa riigiduuma hääletas täna ühehäälselt tavarelvastusleppes osalemise peatamise poolt. Seaduse peab kinnitama ka parlamendi ülemkoda ning selle jõustumiseks on vaja ka president Vladimir Putini allkirja. President Putini sõnul oli tavarelvastuslepe aegunud ja ei taganud enam Venemaa julgeolekut. 

Tavarelvastusleppest loobumine võimaldab Venemaal kuhjata relvastust oma piirialadele, samuti väheneks avalik teave Vene sõjaväe seisukorrast, sest lepinguosaliste läbiviidav inspektsioon Vene väeosades lõppeks.