“Meile pole remondiraha ette nähtud baas- ega pearahaga,” oli perearst Ilme Last nördinud. “Nüüd nõutakse, et annaksime oma vara linnale. Pealegi ei saa me oma raamatupidamises näidata, et oleme andnud isiklikku raha linnavalitsusele.”

Lasti selgitusel peavad arstid uude majja kolimisel niigi ostma meditsiiniaparatuuri, sealhulgas EKG-aparaate, mööblit, auto ja arvuti. Kõik see maksab Lasti hinnangul 600 000 krooni.

“Kui eraldusime juriidiliselt Järvamaa haiglast, ei saanud me isegi pintsette kaasa, kõik tuli endal soetada,” ütles perearst.

Linn soovitas arstidel raha kokku saamiseks laenu võtta, aga laenu saada on praegu üsna raske. “Pealegi on enamik perearstikeskusi ehitatud omavalitsuse rahaga,” lisas Last.

Lasti hinnangul ajab perearstide oletatav rikkus kõigil karva turri. “Meid aetakse nurka,” oli ta kindel. “Kui pakkusime, et tõstame visiiditasu, öeldi, et see on häbitu ettepanek.”

Perearstid pooldavad, et ehitusorganisatsioon maksaks nende eest praegu raha ära ja pärast võiksid nad selle kõrgema rendiga tagasi maksta.

Paide linnapea Tõnis Kõiv ütles, et linn on andnud pool miljonit krooni paidelastele toredates ruumides hea arstiabi tarvis. Tema sõnul tahavad ka füüsilisest isikust ettevõtjatena töötavad perearstid kolida hästi remonditud tööruumidesse.

Maja jääb edaspidi linnale ja arstid oleksid seal vaid rentnikud, ent neile on võimalik anda lepingutega mitmesuguseid tagatisi, selgitas Kõiv. Näiteks võivad linn ja arstid kokku leppida, et perearstid saavad pikema tähtajaga rendilepingu.