"Peaasi on ots lahti teha, siis leiame ka raha. Kuni targutame, seni puhast vett ei saa," ütles Paide linnapea Tõnis Kõiv.

15 aastat tagasi otsustati Paide lähedale ehitada Vodja veehaare, kuid rahapuudusel jäi see tegemata. Samal põhjusel ei ole plaanist asja saanud ka nüüd. Vee kvaliteet on paaril viimasel aastal järjest halvenenud.

"Raud ja agressiivsed gaasid mõjutavad mujalgi Eestis põhjavee kvaliteeti, kuid sellele pole varem erilist tähelepanu pööratud. Põhjavee puhastamine on Eestis uus nähtus," selgitas Veevärgi investeeringute direktor Jüri Ligi.

Valgas, Viljandis ja Raplas hakatakse joogivett varsti puhastama ning ka Paides oleks see võimalik, kui arutelud praktilise tulemuseni viivad, lisas Ligi.

Asjatundjana ei pea Ligi õigeks hakata linna igast puurkaevust tulevat vett eraldi puhastama. "Vesi kogutakse ja siis puhastatakse," selgitas Ligi. Ka tema sõnul ei pruugi lahendus ainult Vodja veehaare olla. "Vodjaga saaks puhta vee paari aasta pärast, mõnel muul viisil ehk poole aastaga," leidis ta.

Ligi sõnul ei ole Paides joogiveega lausa katastroofiline olukord, kuid see nõuab siiski võimalikult kiiret lahendamist.

AS Paide Piim puhastas hiljuti suruõhuga ühte puurkaevu ning linnapea, kes samast vett saab, tõdes, et roostest sadet enam pole. "Selle puhastuse garantiiajaks on pakutud kuni kolm aastat, aga ka aasta oleks hea," lisas ta. "Vähemalt ajutist ja osalist efekti võib ka kiiresti saavutada."

Linna vee puhastamiseks korraldatava ideekonkursi tulemused peavad selguma augustiks.

"Valmis projektidele saab alati raha leida, eriti kui linn oma osa sisse paneb," kinnitas Ligi. Praegu on Paide jaoks kaks miljonit krooni kohalike omavalitsuste keskkonnaprogrammis, mida korraldab Veevärk.

Ligi sõnul võiks isegi Vodja jaoks vajalikud 40 miljonit krooni fondidest ja riiklikest investeeringutest leida. Ta tõdes, et välismaa abiraha on seni enamasti kanalisatsioonivee puhastamiseks saadud. "Puhta joogivee tagamist peetakse riigi enda kohuseks, kuid kanalisatsioonivee puhastamisele ei pruugi riik ise alati raha kulutada," põhjendas Ligi.

"Selge on, et vee puhastamise maksumus ei saa täies mahus jääda linnakodanike kanda," lisas Ligi.

Vee hind Paides on üks Eesti madalamaid. Linnapea Kõiv tõdes, et nii kehva vee puhul ei ole moraalset õigust hinda tõsta.

ANNELI AMMAS