“Virmalised olid laupäeva õhtul näha üle kogu Eesti kella 21.30-23 ja olid kaunis tugevad, sest vehklesid isegi pea kohal,” ütles Tartu ilmajaama juhataja Ain Kallis.

Kallise sõnul oli virmaliste vehklemine seotud 5. septembril toimunud purskega Päikesel. “Umbes kaks päeva võtab osakestel Päikeselt saabumine aega ja 7. septembril registreeriski virmalised üks satelliit,” rääkis Kallis.

Virmaliste ilmumist pole võimalik täpselt ette öelda, märkis Kallis. Kõige operatiivsemalt liigub info tuttavalt tuttavale telefoni teel ning kõige mugavam on virmalisi jälgita maakohas selili maas.

Pilves ilma tõttu polnud virmalised vaadeldavad pühapäeval. “Õnneks ei olnud nad ka laupäeval nii tugevad, et inimesed oleks maailma lõppu kartnud. Midagi halba virmalised ei tee, ehkki neil on sama efekt nagu magnettormidel ja mõni tunneb end siis kehvasti. Väga tugevad virmalised on ohtlikud aga väikeloomadele, kellel siis on ruumis orienteerumine raskendatud,” rääkis Kallis.

Pühapäeval üllatas inimesi kõrgel taevas paistnud punane tuhm päike. “Päikesekiirgus oli tunduvalt nõrgenenud, sest tolmu ja liiva oli õhus nii palju nagu tolmutormi ajal Saharas,” kirjeldas Kallis.

Harjumaad õhtuti ning ka eile hommikul vallutanud paksu udu ei pidanud ilmajaama juht iseäralikuks. “Kui tuleb sügis, tulevad ka udud. Udu võib olla seotud ka suitsu ja tolmuga, mille ümber veetilgakesed kondenseeruvad. Vihm ei ole atmosfääri veel puhtaks pesnud,” osutas ta.