Paju sõnul on tarvis esile tuua nõukogude propaganda: kuidas loodi uut tegelikkust ja uut Eesti ajalugu, kuidas kogu mehhanism töötas, vahendas YLE uudistetoimetus. See on üks küüditamistest ja Eesti sõjajärgsest ajaloost rääkiva soomekeelse artiklikogumiku "Kõige taga oli hirm" ("Kaiken takana oli pelko") üks teemasid.

Kremli-meelse noorteühenduse Naši meelest on raamat Venemaa-vastane, samuti on selle vastu kõvasti sõna võtnud Soomes tegutsev Eesti okupatsiooni eitaja Johan Bäckman.

Eesti Teise maailmasõja eelset ajalugu kriitiliselt käsitlenud mitme Soome ülikooli dotsent Martti Turtola, raamatute "President Konstantin Päts" ja "Kindral Johan Laidoner ja Eesti Vabariigi hukk 1939-1940" nimetas täna hommikul Soome televisioonis Paju ja Oksaneni raamatut arvamuste ja meenutuste segaseks kogumikuks, millega tehakse heale asjale pigem kahju.

Turtola hinnangul unustab raamat sündmused, mis leidsid aset aastatel 1939-1940 ja 1941 ja mille käigus Eesti kaotas oma iseseisvuse. "Raamatus mainitakse neid aegu vaid mõnel üksikul korral, sest see on raske teema. Parema meelega jäetakse see ära," ütles Turtola.

Ajaloolase hinnangul ei ole võimalik Teise maailmasõja järgset aega ja Nõukogude okupatsiooni Eestis mõista, kui ei uurita lähemalt aastaid 1939-1941. Turtola kritiseerib raamatu autoreid ka sellepärast, et raamatust tuleb välja ühe tõe liin, heites ette, et raamatu esitlusseminarile teiste arvamuste esindajad ei pääsenud.

Paju vastas Turtola süüdistustele, öeldes, et raamat seab küsimärgi alla mitmete uurijate järsud väited, nagu oleks Eesti ise süüdi selles, et riik okupeeriti.