Arutatakse riikide rahvastikupoliitika prioriteete vananeva rahvastikuga Euroopas, teatas rahvastiku ministri büroo.

Euroopa rahvastik on vananemas. Aastaks 2014 on tööealise elanikkonna kasv asendumas kahanemisega. Rootsi on juba praegu Euroopa üks vanema rahvastikuga riike ja tulevikus on see trend ainult süvenemas.

Eesti jääb eakate suhtarvu poolest lähikümnenditel Euroopa keskmiste hulka. Samas iseloomustavad nii Eestit kui Rootsit mitmed sarnased sotsiaalsed ja demograafilised näitajad: suhteliselt kõrge tööhõive, naiste kõrge haridustase, vähene soov oma kooselusid registreerida, kõrge lahutuste tase.

Inimeste eluiga ja ning sündimuse näitajad on kahes riigis siiski oluliselt erinevad. Rootsi on üks stabiilsema kõrge sündimusega riike Euroopas, kus inimesed elavad keskmiselt ligi 10 aastat kauem kui Eestis. Ka Rootsi viimaste aastate immigratsioonikogemus on tunduvalt  mitmekesisem kui Eestil. Ministrid arutavad rahvastikupoliitika valikuid olevikus ja tulevikus.

Neli peamist lahendust rahvastiku jätkusuutlikkuse tagamisele on lastepoliitika tugevdamine, meeste ja naiste võrdsuse edendamine, eakate suurem aktiivsus ja immigratsioon.

Lisaks kohumistele minister Hägglundi ja Sabuniga külastab minister Palo Stockholmis eesti maja ja eesti kooli ning teeb ettekande Balti ja Ida-Euroopa uuringute keskuses.