„Tänavuse integratsiooni monitooringu uuringu kokkuvõte võiks olla selline: aasta jooksul on venekeelse elanikkonna hinnanguline suhtumine riigis toimuvasse ning nägemus, et kuidas siin riigis võiks olla tulevikus elada, läinud negatiivsemaks,“ rääkis Palo Kuku raadio saates Ministri vastuvõtt.

„Kui vaadata objektiivseid kriteeriume, siis näiteks nende inimeste puhul, kes teenivad eestlastega ühe palju, pole objektiivselt vahet, kuidas elus hakkama saadakse. Samas kui küsida inimeselt lihtsalt hinnangut, et kas sul on hea olla, siis on venekeelne inimene kriitilisem kui eestlane. Kahjuks ei saa inimesele ju öelda, et ta tunneb valesti,“ jätkas minister.

Palo sõnul on teine osa seekordsest uuringust on võib-olla positiivsem.

„Kui eestlaste käest küsida, et kas peaks rohkem arvestama ka muukeelse elanikkonna arvamusega riigi asjades, siis on tõusnud nende inimeste arv, kes vastavad sellele küsimusele jaatavalt,“ ütles ta.

„Samas kui minna täpsemate küsimusteni ning uurida, et kas venekeelseid kodanikke, kes oskavad riigikeelt, peaks olema kaasatud näiteks valitsusse või parlamenti, siis seal me näeme, et eestlased on väga väga ettevaatlikud. Nende protsent, kes ütlevad, et peaks muu emakeelega kodanikke kaasama riigi juhtimisse, on ikkagi väga väike,“ rääkis Palo.

Minister selgitas, et igal aastal läbi viidav integratsiooni monitooringu uuring on soliidne ettevõtmine, kus on küsitletud 1500 inimest ning saadud tulemusi analüüsivad nii Tallinna kui Tartu ülikooli teadlased.

Kodakondsusetus ja meelsus ei pruugi olla seotud

Minister Palo leiab, et meelsust ja kodakondsusetust ei saa panna ühte patta.

„Võtame kasvõi need samad pronksiöö sündmused. Tänavatel oli 2000 inimest ehk 0,5 protsenti venekeelsest elanikkonnast, kuid suur osa neist, kes vandaalitsesid olid Eesti vabariigi kodanikud,“ rääkis ta.

„Kui küsida uuringute käigus, et kas Eesti on teie kodumaa ja kas soovite, et teie lapsed siin elaksid, siis ütlevad „jah“ pigem Eesti kodanikud, kuid see ei tähenda seda, et need, kes „ei“ ütlevad, oleksid riigi vastased,“ sõnas Palo.