Pandeemiline viirus võib tekkida kui linnugripp ja tavagripp ühinevad. Linnugripi tüvi H5N1 ei tekita veel pandeemiat, selleks peab viirus muteeruma.

Halvimate prognooside kohaselt võib pandeemilisse grippi kaheksa nädalat kestva haiguslaine jooksul nakatuda veerand Eesti elanikest ehk ligi 370 000 inimest, ütles tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe.

Prognooside kohaselt vajab neist haiglaravi ligi 5300 inimest. Arvestades keskmist ravi kestust, peaks Eesti haiglates valmis olema 1100, maksimaalselt 2700 voodikohta.

Kui linnugripp peaks ka Eestis massiliselt puhkema, vähendatakse plaanilist ravi. 18 Eesti üld-, kesk- ja piirkondlikku haiglat (lisaks Jõgeva haigla) peavad olema valmis linnugrippi nakatunute paigutamiseks haiglasse.

Massilise gripi puhul sõltub haiglassepanek eelkõige haiguse ja tüsistuste raskusastmest, põhiliselt põetakse gripp läbi kodus perearstide ja kiirabi abiga.

Kaljumäe sõnul on terves maailmas alates 2003. aastast laboratoorselt kinnitatud linnugripi juhtumeid 173. „Kui inimese linnugrippi nakatumine peaks Eestis juhtuma, siis on tegu üksikute inimesega,” ütles Kaljumäe. “Haiglasse satuvad vaid need, kelle seisund on peamiselt just hingamise või mõne tüsistuse tõttu ebastabiilne,” ütles Kaljumäe.

Inimesi saab isoleerida ka kodus ning siis peab nende eest hoolitsemise tagama kohalik omavalitsus. “See eeldab, et me lepime need asjad kohalike omavalitsustega kokku. Kui tuleb gripipandeemia, siis nad teavad, et haiged on peaasjalikult kodusel ravil,” ütles Kaljumäe. “Ja see eeldab nakkuse leviku piiramiseks üldiseid meetmeid liikumispiirangutest massiürituste lõpetamiseni.” S.L.