Eile õnnestus Keskerakonna ja Reformierakonna liikmetel suruda põhiseaduskomisjonis läbi ettepanek, et riigikogu hääletab õiguskantsler Allar Jõksi jätkamise üle juba teisipäeval, et teda kiiremini riigikogus läbi kukutada.

Mitmed poliitikud arvavad, et Reformierakonna ja Keskerakonna fraktsioon on ilmselt kokku leppinud, et kättemaksuks õiguskantsler Allar Jõksi hea töö eest kukutatakse tema kandidatuur kolme selleks aastaks järele jäänud riigikogu tööpäeva jooksul läbi. “See oli taktitu samm, mida enamushäältega tehti. Kõne alla tuleb ka parlamendi otsustusõiguse rikkumine, sest saadikutel võib olla järgmiseks teisipäevaks näiteks välislähetus kokku lepitud, nii et nad ei saa hääletada,” kritiseeris otsust riigikogu IRL-i fraktsiooni liige Urmas Reinsalu.

Kiirustatakse otsusega

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikme Hannes Rummi hinnangul võinuks riigikogu hääletuse vabalt lükata järgmise aasta esimesele töönädalale. “Ent KeRe kardab ilmselgelt, et kui jõulusagina varjus ei õnnestu presidendi poolt esitatud rahva tugeva toetusega õiguskantslerit läbi kukutada, siis vähendab see nende kahe partei populaarsust. Seepärast kiirustatakse ebapopulaarse otsuse tegemisega, et vältida avalikku arutelu ning ajakirjanduse kriitikat,” põhjendas Rumm.

Keskfraktsiooni liige ja põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp märkis, et kui president konsultatsioone pidas ja nende tulemusel otsustas, et esitab õiguskantsleri kandidaadiks Jõksi, siis oli tal kõigi erakondade seisukoht teada. “On igati viisakas arutada presidendi otsuse eelnõu esimesel võimalusel. Ma ei näe põhjust, miks peaks sellega venitama kuu aega,” viitas Sepp, et järgmine võimalus õiguskantsleri kandidaati hääletusele panna olnuks alles 15. jaanuaril.

Keskerakond Jõksi ei poolda ning tõenäoliselt käib mäng praegu eelkõige sellele, et toetades Reformierakonda saavad nad omakorda vastutoetuse senise riigikontrolöri Mihkel Oviiri oma ametis jätkamiseks. 

Avalik toetus

•• Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liit (EMSL) ja Avatud Eesti Fond (AEF) kirjutasid esmaspäeval, et KeRe plaan vahetada Jõks välja on põhjendamatu. “Õiguskantsleri ülesandeks on juhtida tähelepanu puudustele demokraatia toimimisel ning selleks peab tal olema julgust kritiseerida ka kõige kõrgemal kohal olevaid poliitikuid,” ütles EMSL-i nõukogu liige ja AEF-i juhataja Mall Hellam.

•• Eesti Päevalehe andmeil kavatsevad veel mitu ühendust teha Jõksi toetava avalduse.