Vaimse puudega inimestele tugiisikuteenuse pakkujaid leidus üks ja see on mittetulundusühing Pärnu Downi sündroomiga inimeste klubi Maie Nuusti juhtimisel, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärnumaa lastekaitse ühing Kadi Kalmuse juhatusel sai konkursiga õiguse korraldada tugiisikuabi Pärnu linna paarikümnele lapsele ja lastega perele.

Linnavalitsuse sotsiaalosakonna puuetega inimeste hoolekande peaspetsialist Kai Kotka tunnustas fakti, et konkursi võitnutel on kogemused ja nad suudavad-oskavad tuge pakkuda.

Kotka sõnade järgi hakkab ratastooliklubi hoolt kandma 15-20 füüsilise ja nägemispuudega isiku eest, Downi sündroomiga inimeste klubi valib aga tugiisikud 20-25 vaimse puudega inimesele.

Sellist abi vajaksid tegelikult 30-40, õnneks leevendab olukorda psühhiaatriahaigla päevakeskus Roosi 3, mis tegeleb psüühiliste probleemidega, ütles Kotka.

Kotka näeb avanenud tööpõllul tegevust Tartu ülikooli Pärnu kolledz^i sotsiaaltöötudengitele. Tunnitasu ei tule küll kõrge, jäädes alla 20 krooni, abistamistundegi ei korju palju.

Kotka andmeil on Pärnu linn üks väheseid Eestis, mis sedalaadi teenust pakub, ehkki sotsiaalhoolekande seadusega on see 1995. aastast omavalitsustele ette nähtud.

Selle aasta eelarvest eraldas Pärnu linnavalitsus esimest korda sotsiaalosakonnale füüsilise puudega inimestele isikliku abistaja ja vaimse puudega inimestele tugiisikuteenuse korraldamiseks 100000 krooni, tugiisikute tarvis lastele ja lastega peredele 100.000 krooni.

Linnaeelarves on tänavu esimest korda ette nähtud ka 224.000 krooni vähenenud konkurentsivõimega inimeste toetamiseks.