Arupärija küsis, miks OÜ Kilgi, mille osanik on Kelder, ei täida Pärnu linnavalitsuse planeerimisosakonna 14. septembri märgukirja. Ettekirjutuse järgi peab OÜ Kilgi eemaldama riigimaale ehitatud metallist piirdeaia endise Kalda kohviku juures, sest omavoliline rajatis on vastuolus detailplaneeringuga ja takistab läbipääsu naaberkrundile.

Pärnu linnavalitsuse kirjaplangil antud kirjalikus vastuses Vungile selgitab Kelder, et OÜ Kilgi on ehitanud piirdeaia vastavalt Pärnu linnavolikogus 18. veebruaril 1999 kehtestatud detailplaneeringuga ette nähtud krundi piirile. Kelderi kinnitusel on läbipääs naaberkrundile vaba.

Sellel krundil Suur-Jõekalda 2a tegutseb meretranspordi teenindamisega tegelev AS Loigo. Paraku ei jää detailplaneeringu järgi Loigol üle muud, kui sõlmida Suur-Jõekalda tänavale väljapääsuks teeservituut nii 4a kui 2 kinnistu omanikega, sisuliselt Einar Keldriga. "Tuleb lähtuda seisukohast, et Suur-Jõekalda 4a kinnistu moodustamisel on tehtud viga, jättes terrassi kui hoone olulise osa piirist välja," selgitab Kelder vastuses.

Kinnisvara haldamise ja rentimisega tegelev OÜ Kilgi on kantud registrisse 8. oktoobril 1997, selle juriidiline aadress on Suur-Jõekalda 2. Kilgi kontoriga samas hoones tegutseb Keldri osalusega OÜ Härma Metall, mis valmistab mitteelektrilisi kütteseadmeid. OÜ Kilgi juhatuse liikmena annab krediidiinfo faktiraport Asta Mäesalu, kes on OÜ Kilgi esindaja Eiri Mäesalu-Keldri, Einar Keldri abikaasa ema. OÜ Kilgi ostis 2734ruutmeetrise kinnistu Suur-Jõekalda 4a 1998. aastal.

Vungi arupärimise vastuses märgib reformierakondlasest linnapea Kelder, et tuleb püstitada küsimus, kuidas said võimalikuks sellised vead, et Suur-Jõekalda 4a kinnistu piir moodustati hoone olulist osa terrassi välja jättes. "Kui on viga tehtud, tuleb otsida lahendused selle parandamiseks," märgib Kelder.

Pärnu linnavolikogu Isamaaliidu fraktsiooni esimees Andres Sooniste möönis, et ajaloolise vea tegemine krundi piiri tõmbamisel ei anna alust riigi omandis olevale maale rajada omavolilisi ehitisi. "Õigusvastane käitumine on taunitav ükskõik millise kodaniku puhul, eriti taunitav aga siis, kui nii käitub avaliku elu tegelane," tõdes Sooniste.

Vungile antud kirjalik vastus on vormistatud Pärnu linnavalitsuse plangil. "Sellest võib järeldada, et linn on aktsepteerinud linnapeaga seotud osaühingule Kilgi tekitatud olulise kahju," märkis Sooniste. Milles see kahju väljendub, vastusest ei selgu.

"Kas sellest võib järeldada, et Kilgile tekitatud kahju kuulub kompenseerimisele linnavalitsuse poolt ja kas see otsus on juba tehtud?" uuris Sooniste. Sooniste mainis, et vastuse viimane lause kõlab volikogu liikme suhtes väga küsitavalt.

"Kaalume kõik need aspektid Isamaaliidu Pärnu piirkonna juhatuse ja volikogu fraktsioonikaaslastega nädalavahetusel läbi ja pole välistatud, et võtame seisukoha alustada umbusaldusmenetlust," ütles Sooniste.

Sooniste sõnade kohaselt ei tähenda see, et Isamaaliit sooviks edaspidi iga hinna eest koalitsioonis osaleda. "Küll aga arvan, et koalitsioonis on piisavalt palju neid inimesi, kes suudaksid seadusele vastavalt käituda," tõdes aastatel 1999-2000 Pärnu linnapeaks olnud Andres Sooniste.