ANU SAARE

Pärnu

Pärnakate eile korraldatud turismikonverentsil "Pärnu või Pirita?" leidsid pooled, et suvepealinna staatuse pärast jageleda pole mõtet.

Pärnu linnapea Vello Järvesalu sõnul on Eestimaa suvepealinn olnud kogu aeg Pärnu ja selleks ta ka jääb, aga Piritaga koos oleks siiski mõnusam suveasju ajada. "Alustasime konverentsi küsimusega - Pärnu või Pirita ja lõpuks jõudsime tulemuseni: Pirita ja Pärnu," ütles linnapea, kelle hinnangul oleks kaks kuurorti koos konkureerides ja toetades tugevamad.

Järvesalu märkis, et Tallinna linnapeaga tal pealinna tiitli jagamise pärast tüli pole, kuigi Ivi Eenmaa avaldus tuli talle üsnagi ootamatult. "Oleme temaga leppinud, ainult et meil pole sel aastal enam ühist suvepealinna käsitlevat ideed," tõdes ta.

Pirita linnaosa vanem Monika Salu hinnangul on Pirita ja Pärnu võrdlemine kohatu, sest üks on iseseisev linn ja teine linnaosa.

Salu ütles, et pärnakate suur mure, nagu tahaks Pirita Pärnult suvepealinna tiitlit ära võtta, on liialdatud. "Meie ei saakski seda ära võtta," lisas ta.

Salu sõnul on Pirita puhkaja peamiselt tallinlane, kes tuleb kodust ja läheb õhtul sinna tagasi. "Ka meie suveprogramm kannab nime Suve-Tallinn 98, see viitab sellele, et Pirita on ja jääb Tallinna puhkealaks," ütles Salu, kes ka ise perega Pärnus päevitamas käib. "Päike hakkab peale sama hästi, aga merevesi kipub soojem olema, Pirital on külm," tähendas ta.

Salu kinnitusel on Pärnu eelis see, et ta alustas ranna uuendamisega mitu aastat tagasi, aga Pirita alles möödunud suvel. Plussina Pärnu kasuks nimetas ta ka seda, et rannas on vähem rahvast. "Kui Pärnus käib suve jooksul 300 000 inimest, siis Pirital ühel päeval üle 10 000," võrdles ta.

Pärnu linnapea usub, et Pärnus käis möödunud suvel rohkem kui 300 000 külalist. Järgmiseks aastaks lubas ta usalduslikuma inimesteloendi käiku lasta, et näha, kui palju inimesi tegelikult linna külastab. "Linna piirile paneme üles kaamera ja lahterdame eraldi pätid ja korralikud inimesed," naeris ta.

Pärnu turisminõuniku Tiit Kase sõnul areneb Eestis rannaturism ja oskus seda müüa veenvamalt, kui Pärnu, Pirita, Narva-Jõesuu ja Värska ühiselt välisturistide südameid võidavad. "Siseturismis tahame meie domineerida, seda oleme ambitsioonikalt välja öelnud," kinnitas ta.

Turisminõuniku hinnangul saab tuleva suve magnetiks Pärnu ise ja aasta märksõnaks Kuurort 160.

Salu lisas, et Pirita püüab arvukat rahvahulka rannal hajutada, pakkudes neile kultuuri- ja spordiüritusi rannasüdamest eemal. "Kasutame puhkajate huvides ära loodusliku metsaala ja ürgoru maastiku kaitseala," lisas ta.

ühenduse Hoia Eesti Merd sekretär Peeter Leola leidis, et nii Pärnu kui Pirita ja ülejäänud Eesti supelrannad ainult võidavad Pärnu ja Pirita pealinna-tiitlimängust. "See on väga tore, konkurents viib edasi, nende kahe kemplus tõstab ka ülejäänud Eesti taset," arvas ta.

Leola ütles, et rahusvahelist tunnustust - Euroopa Sinilippu - taotlevad tulevaks suveks nii Pärnu kui Pirita, samuti Karujärv Saaremaal ja Otepää. Peamiseks komistuskiviks võib saada vetelpääastevarustuse puudumine, sest ohutusnõuded on väga karmid, tõdes ta.

Pärnu linnapea kinnitas, et tuleva aasta eelarve tegemisel on arvestatud kulutustega, mis Sinilipu taotluseks vaja on.