Eile ühendusse "Hoia Eesti merd" jõudnud Euroopa Sinilipu komisjoni otsuses seisab, et Sinilippu taotlenud Pärnu ja Pühajärve supelrandades ei saa ka tänavu suvehooajaks Sinilippu heisata. "Pirita sel aastal ei taotlenudki, neil oli eelmisel aastal probleeme ranna korrashoiuga," ütles ühenduse "Hoia Eesti merd" vastutav sekretär Kaja Pirnpuu.

Pärnu supelranna vee kvaliteet ei vastanud Euroopa soovituslikele normidele, Pühajärves oli vesi küll puhas, kuid probleeme oli vetelpäästega. Pirnpuu ütles, et merevee puhtust mõjutas ka vihmane suvi, sest jõgede sissevool oli mitmeid kordi suurem. "Pärnu linna puhastusseadmed vastavad täielikult standarditele, aga randa voolab sisse Pärnu jõgi ja sisemaal on teised linnad, kus puhastusseadmed ei ole nii korralikud," ütles Pirnpuu, nimetades üheks reostajaks Paidet.

Sinilipu koordinaator Pirnpuu lausus, et Pärnu sai sarnaselt eelmisele aastale Sinilipu sertifikaadi. Sademeterohkus mõjutas ka mujal Euroopas supelrandade vee puhtust. Pärnu linnavalitsuse vee- ja keskkonna peaspetsialist Raivo Stimmer nimetas nõudmisi vee puhtusele eurobürokraatiaks. "Vee puhtusel on kaks kriteeriumi: üks koosneb lubatud näitajatest ja teine on Euroopa poolt ette antud eriti hea ehk soovitusliku ranna kriteerium," selgitas ta. Ta lisas, et 17 võetud veeproovist ei vastanud soovituslikele normidele neli ja see määraski Sinilipu saatuse.

"Kuid ka nendest oli kõige halvem näitaja 10 korda lubatust parem," kinnitas ta. Stimmeri väitel huvitab teda Euroopale meeldimisest mitmeid kordi rohkem inimeste tervis. "Puhkajad võivad rahulikud olla, vesi on puhtam kui eelmisel aastal," kinnitas ta.