Kaheks nädalaks remondi tõttu poole ahtamaks tehtud Pärnu maantee viadukti ületajaid ootab pikaldane ülevenimine. Vaid kahele rajale surutud liikluses argipäeva tipptunnil ummikusse sattumist vältimaks tasub autojuhtidel soodsaim ümbersõiduvõimalus välja peilida.

Eile hommikul kella kümne paiku kulges viaduktile poolekilomeetrine katkematu autorong. Südalinna poole pürgimist raskendasid veelgi teeserval käinud ettevalmistustööd maanteelõigule uue katte panekuks. Viadukti remondiga üheaegselt liigub Tammsaare tee pikenduselt linna poole Pärnu maantee aukudest puretud lõigu ülekatmine. Liinibussil kulus kahe peatusevahe läbimiseks kümmekond minutit. Pea sama pikk oli teistpidi ülesõitu ootajate rivi.

"Kes just nimelt soovib Pärnu maanteed mööda sõita, see sõitku," ütles transpordiameti asejuhataja Andres Harjo lisades, et amet saab autojuhte ummiku eest vaid liiklusmärkidega hoiatada.

"Kindlasti läheb hommikul ja õhtul umbe," hindas liikluse peaspetsialist Taso Erima, "kuid elu on näidanud, et segadused kestavad paar päeva, siis leitakse varuvariandid, toimub nii-öelda iseregulatsioon."

Erima hinnangul on autojuhtidel mitmeid ümbersõiduvõimalusi, näiteks Veerenni tänava või Sõpruse puiestee kaudu. Erima nentis, et mullu paljude jaoks vältimatu sõlmpunkti, Tartu maantee ristmike ümberehitamisel oli autojuhtide olukord märksa hullem.

"Eks operatiivmasinatel läheb nagu kõigil teistelgi kitsamaks," tõdes tuletõrje- ja päästeameti peadirektor Raik Saart. "Loodame sellele, et ehk autojuhid annavad teed," lootis Saart kogukate punaste masinate silmatorkavusele. "Süda valutab rohkem kiirabiautode pärast," lausus Saart, "need on palju väiksemad – ei torka nii hästi silma."

Saart tunnistas, et olukorras, kui kummalegi poole kulgeb vaid üks sõidukeid tihedalt täis kiilutult rada, on operatiivmasinale ruumi tegemine ilmselt parimagi tahtmise korral mõeldamatu ning õnnetuspaigale tuleb ringiga jõuda.

Transpordiameti asejuhataja kogemusega Saarti sõnul on siiski just praegu liikluskitsenduste tegemiseks kõige soodsam aeg. Puhkuste tõttu hõrenev liiklus hakkab taas hoogsalt tihenema augusti viimasel nädalal.

Kesklinnast väljuva sõidusuuna remont kestab 30. juunini, seejärel võetakse 14. juulil käsile vastassuunavöönd. Kõige keerulisemaks võivad liiklusolud muutuda juulis, kui viaduktile lisaks linna üks koormatumaid, Liivalaia tänav uue asfaltkatte mahalaotamiseks poole kitsamaks muutub, hindas Harjo, viidates, et ka paraleeltee Kaarli ja Estonia pueistee kaudu lisakoormust ilmselt välja ei kannataks.