“Professionaalse näitusepinna säilimine on linna jaoks ülimalt oluline ning kasutusvalduse seadmine linna kasuks võimaldab näitusepinna ja juurde kuuluvate ruumide kasutust kunsti ja näitusealase tegevuse huvides,” ütles abilinnapea Raul Sarandi.

„Pärnus on mitmed tunnustatud professionaalsed kunstnikud ja kunstikriitikud, kellele võiks anda võimaluse end Pärnus paremini teostada,“ lisas Pärnu linnavalitsuse kaunite kunstide peaspetsialist Alar Raudoja.

SA Pärnu Uue Kunsti Muuseumi nõukogu on kategooriliselt vastu Pärnu linnavalitsuse kavale müüa kinnistu Esplanaadi 10 otsustuskorras ärimees Elmar Lepaga seotud firmale AS Chaplin.

Rajatakse kortermaja

„Läbirääkimistel nimetatud ärimehega selgus, et ta soovib tänasele muuseumikinnistule ehitada kortermaja ja laiendada büroohoonet. Kunstimuuseumi sildi all ja korruptiivseid meetodeid kasutades avalike huvide ohvriks toomist ei pea meie muuseumi nõukogu demokraatlikule ühiskonnale sobivaks,” teatas muuseumi nõukogu liige Mark Soosaar.

Muuseumi nõukogu esimehe Reiu Tüüri sõnul on kavatseb linnavalitsus muuseumile jätta hoone madalama osa, kus asub kaks kunstisaali ning varisemisohtlik fuajee, mistõttu kunstimuuseum peab tõmbuma poole väiksemale pinnale.

Täna pöördus muuseumi nõukogu vabariigi kultuuriministri Raivo Palmaru poole avaldusega, milles soovitakse muuseumihoone tagasivõtmist riigi omandisse või andmist sihtasutusele.

Muuseumi nõukogu on seisukohal, et Esplanaadi 10 kinnistu võõrandamine ei ole õige lahendus kunstimuuseumi eksisteerimise tagamiseks Pärnu linnas. „Oleme taotlenud rendilepingu pikendamist linnale kuuluval kinnistul kuni aastani 2012, kuid sellele vastas linnavalitsus eitavalt,” kirjutas Tüür avalikus kirjas kultuuriministrile.

Ta märkis, et krunt erastati hoolimata sellest, et muuseumi ja linna arengukavad näevad kuni aastani 2015 muuseumi paiknemist Pärnus ning enam kui 5 miljoni krooni suurusest investeeringust hoone arendamisse nii linna- kui riigieelarvest. Kui algne volikogu otsus nägi ette erastamist enampakkumisel, siis nüüdne linnavalitsuse otsus näeb ette erastamist otsustuskorras.

Kompromissi ei leitud

Linnavalitsuse linnavara komisjon tegi märtsi lõpus hoone ostust huvitatud AS-le Chaplin ülesandeks pidada läbirääkimisi kõiki osapooli rahuldava otsuseni jõudmiseks SA-ga Uue Kunsti Muuseum, paraku kukkusid läbirääkimised läbi.

„Mark Soosaare ja Viljandi linna vahel sõlmitud koostöö raamleping näitas, et Mark Soosaar ei ole huvitatud jätkamast uue kunsti muuseumi tegevusega hoones Esplanaadi 10,” seisab linnavalitsuse pressiteates. AS Chaplini ja SA Uue Kunst Muuseumi läbirääkimise aeg sai täis 17. aprillil.

Linnavarana võõrandataval kinnistul Esplanaadi 10 asub viiekorruseline büroohoone, mis on kasutusel nii muuseumi, näitusepinna kui äriruumidena. Kuni 1. septembrini 2007 omab rendimääraga nullkrooni kuus kasutuslepingut AS Chaplin, mis annab allrendile ruume sihtasutusele Uue Kunsti Muuseum ja veel 40 majas tegutsevale juriidilisele isikutele. Kasutusleping Pärnu Linnavalitsuse ja AS Chaplin vahel sõlmiti 1.09.1992.