Juulikuus katsetab Pärnu kurortoloogia ja taastusravi instituut vabatahtlike peesitajate peal, millist mõju avaldab päikesekiirgus inimese tervisele.

"Kutsusime päevitama kõiki, kes niikuinii päevitamas käivad ja andsime neile kaasa õpetused, kuidas tervist mitte kahjustada," ütles kurortoloogia ja taastusravi instituudi arst Mai Vaht.

Katse eesmärgiks on analüüsida päikesekiirguse toimet inimese immuunsussüsteemile.

Päiksevõtu kasulik või kahjulik toime sõltub päikse käes viibimise kestvusest. "Rusikareegel on, et päikesepõletusel ei tohi lasta tekkida, kuni põletuseni on toime kasulik," rääkis Vaht.

"Mõõdukas päevitamine soodustab D vitamiini sünteesi, parandab ainevahetust ja vere ringlust ning organismi vastupanuvõime tõuseb," selgitas arst. Ta lisas, et liigse päevitamisega kaasneb rinnavähi oht ja väheneb ka kogu organismi vastupanuvõime. "Uuringu tulemused on abiks soovituste andmisel, kuidas tervisekahjustusi vältida," ütles ta.

Katses osalejatele jagatakse näpunäiteid, kuidas tervislikult, päikesepõletust vältides päevitada. Igaüks kannab oma individuaalsesse päevikusse päevitamise kellaajad ja teadlased mõõdavad UV-kiirguse intensiivsust.

Katsetajad päevitavad umbes 20 korda, tund aega korraga. Katse alguses ja lõpus võetakse kõigilt vereproov.

"Vaatame, mis toimub immuunsussüsteemis selle aja jooksul ja paneme rannasoleku ajad ja mõõtmisandmed kokku," rääkis Vaht.

Uuringus osalejatel palutakse päiksekreemi mitte kasutada.

"Päikesekaitsevahendite toime pole selge – päikesepõletust nad väldivad, aga kuna nad neelavad UV- kiirgust, jääb päikese kasulik toime varju," selgitas Vaht.

Arstid ei soovita siiski päevitada alasti ja annavad nõu vähemalt rinnad kinni katta.

"Mõnekordne alasti päevitamine tõenäoliselt midagi ei tee, aga aastatepikkune alasti päevitamine soodustab rinnavähi teket," ütles Vaht.

Katsepäevitamine Pärnu rannas algab juulikuus ja tulemused selguvad sügisel. Lühikese ajaga saadi kokku soovitud arv inimesi, kellest enamik on naised. Tartu Ülikooli eetikakomisjon on uuringu heaks kiitnud.