Konkursi võitnud linnad leiavad äramärkimist saavutuste eest keskkondliku tegevuse arendamises. Olulised valikukriteeriumid olid Euroopa Liidu keskkonnaalase seadusandluse juurutamine kohalikul tasandil, keskkonnaalase teabe levitamine ja temaatiline harimine ning keskkonnaalase tegevuse integreerimine teiste tegevusvaldkondadega. 2001. aasta auhind lähtub programmi “Meie Tulevik, Meie Valik” seatud keskkondlikest prioriteetidest ning tegevustest. Auhind on jagatud kolme kategooriasse: EL seadusandluse rakendamine vee, õhu ja prügi osas; keskkondlike teemade integreerimine teiste tegevusvaldkondadega; keskkonnaalane haridus ja informatsioon.

Kokku esitati konkursile 122 taotlust. Þürii valis välja 15 linna, kes täitsid kõik esitatud nõuded. Alakategooriates leidsid äramärkimist linnad, kelledel oli silmapaistvaid saavutusi vaid osades valdkondades.

Esimest korda toimus konkurss antud tiitlile 1999. aastal. Siis oli eesmärgiks julgustada ja aidata kandidaatriike kohaliku tasandi tegevuses, tulemaks toime Euroopa Liidu laienemise väljakutsetega.

Konkurss toimub PHARE programmi raames. Auhinna projekti koordineerib Kesk- ja Ida-Euroopa Regionaalne Keskkonna Keskus, asukohaga Ungaris.

Autasustamistseremoonia leiab aset täna Brüsselis, kui seal kohtuvad Euroopa Liidu kandidaatriikide keskkonnaministeeriumite esindajad ning Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Margot Wallström.