Opositsiooni kuuluva Mõõdukate erakonna liige Ivar Tallo märkis, et tendents parteisõduritele tööd anda tuli kolmikliiduga. “Kohalikul tasandil on see olnud kaua aega Keskerakonnaga seotud, riigi tasandil algas asi kolmikliidu valitsemisajal,” ütles Tallo.

Ametnike võimu piiramine. Tallo on selle vastu, et ametnike kohti täidetakse erakondliku lojaalsuse alusel, kuid nõunike aparaat on tema hinnangul vajalik. Tallo tuletas meelde, kuidas mõned aastad tagasi räägiti ametnike võimust ning sellest, et Eestis tehakse ametnike riiki. “Selleks, et ametnike riiki ei tuleks ja poliitilisi otsuseid ei tehtaks poliitilise vastutuseta, oli vaja selgelt tugevdada poliitilist juhtimist,” ütles ta.

Tallo märkis, et mida rohkem vähendada ministrite arvu ja suurendada nende tegevusvaldkonda, seda vähem jääb ministritel aega anda suuniseid. “Järelikult peavad seda tööd tegema inimesed, keda minister usaldab,” ütles Tallo. “Siin on kaks võimalust. Kas seda teevad ametnikud, kes muutuvad poliitilisteks või teevad seda poliitilised ametnikud, kes on nõunikud. See viimane on õige. Paha oleks, kui seda tööd hakkaksid tegema ametnikud.”

Tallo märkis, et Eesti väiksust arvestades ei ole meil võimu vahetudes võimalik kogu ametnikearmeed välja vahetada. “Me ei saa minna üle USA mudelile, kus uue presidendi tulekuga leitakse 11 000 uut ametnikku,” ütles Tallo. Tema sõnul ei ole nõunikke siiski ülemäära palju.

Minister mängukanniks. Reformierakonna aseesimehe Meelis Atoneni sõnul on loogiline, et ministril on võimalus ka oma poliitiline meeskond moodustada. “Vastasel korral oleksid ministrid ametnike mängukannid ja poliitiline tahe ei pruugi alati otsustesse jõuda,” tõdes Atonen.

Mis puudutab ministeeriumite põhiametkonda, siis Atoneni hinnangul ei peaks need inimesed tööd leidma erakondliku kuuluvuse alusel. Atoneni hinnangul saaks enamik Reformierakonda kuuluvatest nõunikest suurepäraselt ka erasektoris hakkama. “Aga kui erakond on võimul, siis ei tasu pead ka liiva alla peita ja öelda, et saime küll ministrikoha, aga las siis teised teostavad võimu,” ütles Atonen.

Tallinna linnavolikogu esimehe nõunik Triinu Täht läks Reformierakonna juurde tööle aastaid tagasi ega kuulunud siis veel parteisse. “Aga aasta tagasi astusin erakonda. Mõtlesin, et kui kõik nagunii mind Reformierakonnaga seostavad, siis on parem juba liige olla, saab erakonnasiseselt ka asju mõjutada, mitte ainult ellu viia,” põhjendas Täht parteisse astumist.

Kui mõnd valdkonda või asutust kureeriva inimese puhul on parteilase palkamise põhjuseks enamasti truudus parteile ja tema printsiipidele, siis nõunike puhul on Tähti sõnul tähtis, et ülemus teda usaldada võiks.

“Näiteks Ants Leemetsa nõunik Kristina Avik on isamaaliitlane, Laari valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik oli aga Reformierakonna liige, kes erakonnakaaslase peaministriks saamisel ametist lahkus,” ütles Täht.

Nõunik või jooksupoiss. Mõõduka Ivar Tallo sõnul on kummaline 20-aastaste nõunike tööle võtmine. “Mis nõu annab 20-aastane? Ta on jooksupoiss. Nõunik peaks olema ikka nõunik ja see peaks olema viisakas ning austusväärne amet. Nii noored võiks ju siis viisakalt ümber ristida assistentideks,” leidis Tallo.

Triinu Täht möönis, et suurem osa parteide asjaajajatest töötab tõepoolest nõuniku nime all. “Tegelikult ei anna nad kellelegi mingisugust nõu, vaid teevad tõesti vaid sebimise tööd, mis pole sugugi kerge. Neile inimestele oleks mingisugust nime vaja, kuid siiani pole seda suudetud välja mõelda. Kõige õigem oleks neid nimetada “juhtmeteks”, aga seda ei saa ju ametliku sõnana kasutada,” tõdes Täht.

Täht ei karda, et ta tööta jääb, kui parteil enam töökohti laialt jagada pole. “Olen arvestanud ja pean igati normaalseks, et kui pean poliitiliselt töölt lahkuma, ei saa ma uues valdkonnas kohe sama head tööd nõuda. Valmisolek ikka ja jälle otsast alustada iseloomustab vist paljusid meie “juhtmetest”. Ega partei pole mingi sotsiaalabiasutus,” ütles Täht.

Reformierakondlastest nõunikud riigi- ja omavalitsuste palgal

• Eesti Päevaleht suutis tuvastada 30 maksumaksja käest palka saavat Reformierakonda kuuluvat nõunikku, kelle tegevust riigi- või omavalitsusametis töö ajal ei kontrolli keegi. Reformierakonna valis Eesti Päevaleht näiteks kui ühe kahest võimuparteist nii riigis kui ka suuremates linnades.

Tallinna volikogu

Triinu Täht – linnavolikogu esimehe nõunik

Evelin Oras – linnavaranõunik

Jaanus Martinov – haridus- ja sotsiaalnõunik (Reformierakonna sotsiaalprogrammi töörühma vedaja)

Angeelika Kallakmaa-Kapsta – rahandus- ja majandusnõunik

Pirita linnaosa valitsus

Janar Vilde – lepingulisel tööl

Kesklinna valitsus

Remo Holsmer – nõunik (Tallinna Noorte Reformiklubi esimees)

Tallinna linnavalitsus

Arto Aas – nõunik

Birgit Kasak – nõunik

Evelin Raudsepp – nõunik

Regionaalministri büroo

Kalev Lillo – nõunik (koordineerib Reformierakonna maakonnaorganisatsioonide tegevust)

Aap Neljas – nõunik (tegeleb Reformierakonna välissuhetega)

Aarne Veedla – nõunik

Peaministri büroo

Rain Rosimannus – büroo juhataja (Reformierakonna poliitika peamine planeerija)

Terje Rohi – abi

Kristen Michael – nõunik (Reformierakonna juhatuse liige)

Justiitsministeerium

Taavi Rõivas – ministri nõunik

Välisministeerium

Keit Pentus – ministri nõunik (Tallinna volikogu liige, Reformierakonna juhatuse liige)

Keskkonnaministeerium

Kristel Meier – ministri nõunik

Mari Loorens – ministri nõunik

Liis Plakk – kantsleri nõunik

Kultuuriministeerium

Tõnu Seil – ministri nõunik

Erik Pallase – AS Tallinna Olümpiaspordikeskuse (TOP) erastamisnõunik

Andri Simo – AS Tallinna Olümpiaspordikeskuse (TOP) erastamisnõunik

Riigikogu

Peep Lillemägi – fraktsiooni nõunik

Monika Sulengo – konsultant

Ingrid Taimla – konsultant

Indrek Katu‰in – Riigikogu esimehe büroo nõunik

Tartus

Kalvi Noormägi – volikogu fraktsiooni nõunik

Peeter Ilumäe – volikogu fraktsiooni nõunik

Silver Meikar – piirkonna palgaline mänedĻer

• Reformierakonna uue programmi töögruppe koordineerivad inimesed eelmise aasta lõpu seisuga. Tähelepanuväärsed on nende inimeste ametikohad, millele viitavad meiliaadressid.

Regionaalpoliitika, maaelu, põllumajandus – Ivar Sikk (ivar.sikk@fin.ee)

Majandus, rahandus – Madis Müller (madis.myller@fin.ee)

Haridus – Meelis Atonen

(meelis.atonen@riigikogu.ee)

Kultuur – Tõnu Seil

(tonu.seil@kul.ee)

Sotsiaalpoliitika – Jaanus Martinov (jaanus.martinov@volikogu.tallinnlv.ee)

Tervishoid – Anders Tsahkna (anders.tsahkna@tallinnlv.ee)

Keskkonnakaitse –

Kristel Meier

(kristel.meier@ekm.envir.ee)

Välispoliitika, EL, NATO –

Kalev Kallemets

(kalev.kallemets@just.ee)

Põhiseaduslikud teemad (valimised jm) – Maret Maripuu (maret.maripuu@riigikogu.ee)

Kaitsepoliitika – Kristen Michal (kristenm@wp.rk.ee)

Narkopoliitika – Keit Pentus (keit.pentus@just.ee)

Turvalisus – Tarmo Vaik (tarmo.vaik@just.ee)

Integratsioonipoliitika – Aleksandr Apolinsky (alexa@reform.ee)