1. koht: Urmas Sõõrumaa – 7 mln jaguneb Reformi-, Keskerakonna, IRL-i ja Rahvaliidu vahel

•• Eelmise aasta aprillikuus tunnistas suurärimees üles, et Eesti Energia nõukogu esimehe kohalt lahkumise põhjuseks oli tema enda plaan elektritootmise ärise sukelduda. Päevaleht kirjutas 13. aprillil pealkirja “Sõõrumaa rahastab Iru soojuselektrijaama konkurenti” all tema avaldusest, et ta investeerib uude soojuselektrijaama, millest kujuneb Iru Elektrijaama otsene konkurent. Jutte võimalikust huvide konfliktist nimetas ta pahatahtlikeks.

2. koht: Oliver Kruuda – 1,75 mln Keskerakonnale, Reformierakonnale ja Rahvaliidule

•• Ärimees Oliver Kruuda andis meediale eelmisel aastal tohutult kõneainet. Sukeldus ta ju isegi sellesse maailma, asutades uue meediaimpeeriumi Kalev Meedia. Jaanuaris lubas ta kõik head ajakirjanikud oma firmasse meelitada. “Ajalehtede vahel ilmuvad need suured plagud, kus on kõik töötajate pildid peal. Ma vaatan teile otsa ja tõmban ristikesi, keda ma värbama lähen,” teatas ta jaanuaris Äripäevale. Pärast seda, kui Kruuda septembris šokolaaditehase ja toiduainetööstuse ära müüs, jõudsidki vaatajate-lugejateni telekanal Kalev Sport ning interneti uudiseportaal. Aasta lõpus pidi ärimees nõustuma 100 tunni üldkasuliku tööga: karistuseks Nõmme krundil tehtud ebaseadusliku metsaraie eest.

3. koht: Arti Arakas –

1,6 mln Reformierakonnale

•• Edukas kinnisvaraärimees ja Arco Vara üks omanikke sattus aga Eesti kinnisvaraturgu tabanud ebastabiilsuse lõksu. Detsembrikuus andis Arakas teada, et taandub firma nõukogu esimehe kohalt. Päevalehele kommenteeris ta asja nii: “Teen ennetava tagasiastumisliigutuse selleks, et vältida eri seisukohtade võimendumist.” Ohjad haaras firmas tema endine kompanjon Richard Tomingas.

4. koht: Andres Oper –

1,5 mln Keskerakonnale

•• Vutistaar pani eelmisel aastal aluse omanimelisele jalgpallikoolile. Kust aga võtta muru? Augustikuus tuli appi keskerakondlik linnavalitsus. Päevaleht kirjutas toona: “Linnavalitsus otsustas heaks kiita volikogu otsuse eelnõu anda osaühingule Oper FC OÜ hoonestusõigus Kristiine linnaossa spordikompleksi rajamiseks. Spordikompleks peab valmima viie aasta jooksul. Hoonestusõigus antakse 50 aastaks, aastatasu on 25 697 krooni.”

11. koht: Andres Sarri –

0,3 mln Rahvaliidule ja

Reformierakonnale

•• Sai kahtlustuse altkäemaksu andmises maadevahetuse asjus. Kommenteeris seda meediale oktoobris nii: “Kinnitan, et mina, Andres Sarri, ei ole altkäemaksu andnud. Käesoleva kahtlustuse sisu, selle esitamise viis ja käsitlus ajakirjanduses paneb mind nördima. Ma loodan tõepoolest, et siin on tegemist väga kahetsusväärse eksitusega.”

13. ja 14. koht: Siim ja Sulev Seppik – kumbki 0,575 mln Keskerakonnale

•• Eesti Ekspress kirjutas, et kinnisvaraärist tuntuks saanud Keskerakonna veteranpoliitiku Ain Seppiku pojad sukeldusid aasta lõpus laevandusärisse. Äripäeva rikaste edetabelis pakuti “komeedina kinnisvarataevasse tõusnud noorte meeste” väärtuseks umbes 145 miljonit krooni. Sama leht spekuleeris märtsis, et nende äritegevuse niidid võivad viidata võimalikele sidemetele nn ühiskassa juhtfiguuri Oleg Lvoviga.  

16. koht: Heiti Hääl – 0,5 mln sotsidele, Reformi-, Keskerakonnale, Rahvaliidule ja IRL-ile

•• Peamiselt kütuseäriga tuntuks saanud mees jõudis eelmisel aastal koguni rahvusvahelisse meediasse. Koos julgeolekueksperdist kompanjoni Eerik-Niiles Krossiga ostsid nad Londonist IRA terroriaktiga õhku lastud kunagise Baltic Stock Exchange’i jupid ja tõid need Eestisse. Kavas on säilinud imposantne fassaad Tallinnas üles ehitada.

18. koht: Marje Hansar –

0,5 mln Keskerakonnale

•• Õllesummeri korraldaja otsustas oktoobris maksuametilt kolme viimase festivali piletitelt makstud käibemaksust osa tagasi nõuda. Nimelt leidis riigikohus septembris, et kultuuriüritusi ei tohi diskrimineerida ja kõigi nende piletite pealt tohib riik võtta vaid 5% maksu. Vaidlus kestab tänini.

20. koht: Märt Vooglaid –

0,5 mln Keskerakonnale

•• Kinnisvaraarendusfirma Manutent omanik. Üks vähestest Eesti kröösustest, kes paistab sama hästi suhtlevat nii Eesti vaimu kui ka võimuga.

Teised suurannetajad

5. – Toomas Luman – 1,5 mln,

Reformierakonnale ja IRL-ile

6. – Tõnis Palts – 1,419 mln, IRL-ile

7. – Janno Kell – 1,25 mln, Reformi-, Keskerakonnale, IRL-ile, Rahvaliidule ja rohelistele

8. – Jaan Korpusov – 0,8 mln, Keskerak.-le, Rahvaliidule ja IRL-ile

9. – Aivar Berzin – 0,7 mln, rohelistele ja IRL-ile

10. – Tiit Aava – 0,65 mln, Rahvaliidule ja Reformierakonnale

12. – Peeter Värnik – 0,6 mln,

Reformierakonnale ja Rahvaliidule

15. – Aare Annus – 0,5 mln,

Keskerakonnale

17. – Kaido Jõeleht – 0,5 mln,

Reformierakonnale ja IRL-ile

19 .– Mihkel Undrest – 0,5 mln, Keskerakonnale

21. – Toomas Sildmäe – 0,5 mln, IRL-ile

22. – Tõnis Rihvk – 0,5 mln,

Keskerakonnale

23. – Vallo Palvadre – 0,5 mln,

Keskerakonnale