Põgenikeks osutusid Toomas Voitka (22, vasakul, ei ole vendade Voitkade sugulane – toim) ja Imro Kirsipuu (23, paremal). “Imro Kirsipuu oli vanglatest põgenemiste eest saanud vabadusekaotuse 13 aastat. Varem oli ta süüdi mõistetud kuriteo organieerimise eest. Toomas Voitkal oli karistus varavastaste kuritegude eest 4,5 aastat,” ütles keskvangla ehk nn Patarei vangla direktor Nikolai Kask.

Voitka ja Kirsipuu toodi keskvangla haigla psühhiaatriaosakonda ravile Murru vanglast.

“Toomas oli meil ravil 13. septembrist ja Imro 20. septembrist. Pühapäeva õhtul polnud nende käitumises midagi kahtlast märgata, muidu oleks mulle öeldud. Hommikul pool kaheksa kuulsin põgenemisest – täielik üllatus,” rääkis Kask.

Politsei tabas põgenikud eile õhtul Lasnamäel ühe ristmiku lähedal, kus nad pahaaimamatult jalutasid.

Kolm aastat Patarei vanglat juhtinud Kase sõnul pole tema ajal keegi veel putku pistnud. “Põgenejatega ühes toas oli veel kolm meest, nemad jäid alles, olid arusaajad,” ütles Kask. “Eks ongi nii, et vanglast ei põgeneta ja siis haiglast pannakse jooksu.”

Kurjategijaid otsis vanglate julgeoleku osakond, keskvangla algatas distsiplinaarjuurdluse ning teatas juhtunust piirivalvele ja politseile.

4,5-aastase vanglakaristuse saanud Voitka mõistis vara tahtlikus hävitamises ning salajases varguses süüdi 1999. aasta oktoobris Jõgeva maakohus.

Kirsipuu saatis 1999. aasta aprillis kuriteo katse ettevalmistamise ning kinnipidamisasutusest põgenemise eest 13-aastaks vangi Harju maakohus.

Süüdistuse järgi saagisid Kirsipuu ja tema kolm kaaslast 1999. aasta 3. jaanuari öösel Murru vanglas rauasae lehega läbi vangla üheksanda bloki 29. kambri aknatrellid ja metallist ribakardinad ning väljusid sealtkaudu vangla tootmistsooni.

Meestel ei õnnestunud põgeneda, sest nende puudumine kambrist avastati ning nad peeti vangla töötsoonis kinni.

Varem on Kirsipuu BNS-i andmetel põgenenud 1998. aasta 3. septembril Tallinna linnakohtu hoovis seisnud konvoi autost ning 1997. aasta juulis Viljandi noortevanglast.

Teadaolevalt põgenes kurjategija Patareist viimati 1999. aasta suvel. Päev varem maohaiguse üle kaevates end Ämarist Patarei vangla haiglasse uuringutele tuua lasknud Rein Viitkar esitas valvurile kambrikaaslase dokumendid ning jalutas rahulikult väravast välja.