“Küll võin aga öelda, et eelmise nädala jooksul pandi Tallinnas toime kaks röövimist, muid raskemaid isikuvastaseid kuritegusid aga polnud üldse. Alates reedest pole Tallinnas juhtunud ühtegi kannatanutega liiklusõnnetust,” rõõmustas Künnapas. “Usutavasti on nii suure hulga politseinike toomine Tallinnasse inimesi distsiplineerinud,” oletas ta.

KESKLNNA TÄNAVATEL KORD TAGATUD. Künnapase sõnul vastavad tulemused igati oodatuile. “Oleme suutnud ära hoida tänavakuritegevuse tõusu külalisi täis Tallinnas ja tagatud on avalik kord, ükski Eurovisiooniga seotud inimestest pole langenud õigusrikkumise ohvriks,” sõnas Künnapas, lisades, et enamasti tuleb patrullpolitseinikel 9-tunnise valvekorra jooksul tegeleda avaliku korra rikkujatega.

##Tänaseks on enamus politsei abijõududest Tallinna tänavatele juba kohale jõudnud, homme saabuvad liikluspolitseinikele appi viimased 40 kolleegi maakondadest.

Kui tavapäraselt patrullib Tallinnas korraga umbes 40 politseinikku, siis nüüd on samaaegselt avalikku korda tagamas ligi 100 mundrikandjat. Künnapase sõnul sõltub patrullide arv ka kellaajast: “Päevasel ajal on patrulle tänavail vähem kui öösiti. Õhtune vahetus algab kell 20.00.”

LISAPOLITSEINIKUD LAHKUVAD PÜHAPÄEVAL. Tallinnasse suunatud abijõud on pealinna korrakaitsjaile toeks peamiselt kesklinnas, kus paikneb enamus lõbustusasutusi ja kõik Eurovisiooni ametlikud hotellid.

Eurovisiooni lauluvõistluse ööl on politsei lisaks tavapärastele patrullidele valmis vajadusel kasutama reservjõude vastavalt riiklikule turvalisuse tagamise plaanile.

Enamus pealinna kolleegidele appi saabunud korravalvureid on Tallinnas juba teist nädalat, koju pääsevad nad 26. mail pärast võistulaulmise lõppu. Maakondadest Tallinnasse tulnud seadusesilmad majutati erinevatesse pealinna sõjaväeosadesse.

Mujalt pealinna saabunud politseinikele korraldatakse väeosades tasuta toitlustamine, patrullidest vabal ajal on neil võimalik kasutada spordisaale.

Haljala pätt jäi Tallinnas vahele

Marko (22) ja Meelis (25) on Lääne-Virumaa konstaablid, kes tulid Eurovisiooni ajaks pealinna kolleegidele appi korda tagama. Tallinna rahvarohketel tänavatel patrullides märkasid paarimehed tuttavat nägu.

“See pätt varastas kaks aastat tagasi Haljalast elektridrelli ja generaatori. Nüüd saime tagaotsitavaks kuulutatud päti Tallinnas kätte,” rõõmustab Meelis.

Öö on väsitav. Marko ja Meelis käivad pealinna tänavatel patrullimas iga päev. Vahel ka öösiti. “No vahetus kestab üheksa tundi. Kui õhtul voodisse saad, siis jalad ikka tulitavad. Öised vahetused on eriti väsitavad,” tutvustab Marko patrullpolitseinike igapäevarežiimi, kinnitades samas, et vähemalt toitlustamise poole pealt küll nuriseda ei saa.

Peamiselt tuleb meestel tegeleda avaliku korra rikkujatega: “Ilmad on ju soojad, hästi palju käiakse lahtise õllepudeliga ringi. Seda me lubada ei tohi – teeme märkuse.” Õhtupoole tekib politseinike sõnul tänavatele ka palju silmnähtavalt purjus inimesi ja avalikus kohas urineerijaid.

Juhatavad teed. “Tallinnas oled rohkem nagu teenindaja – palju peab turistidega suhtlema ja neile teed juhatama,” võrdleb Marko teenistust Tallinnas tööga kodukandis.

“Meie tulime Tallinnasse vabatahtlikult,” kinnitavad mehed ühest suust. Teistest prefektuuridest Tallinnasse saabunud meestelt on nad kuulnud, et mitmed on siia saabunud ka käsukorras. “Tihti ei olegi seda vaba tööjõudu niisama jalaga segada ja kes see ikka niiväga pere kõrvalt kaheks nädalaks Tallinnasse kasarmusse ära tahab tulla,” arvab Meelis.