Muidugi mõista ei sõidutanud politsei inimesi raha eest, tegemist oli hoopis jaanuarist käima läinud katsega, kus kümnesse patrullautosse paigutati kaardimakseterminalid: prooviti, kas ja kuidas suhtuvad trahvi saanud inimesed võimalusse kohapeal ja viivituseta määratud summa ära maksta.

Terminalid pandi patrullautodesse osalt just seetõttu, et politsei „kliendid” olid soovi avaldanud. Teiseks põhjuseks oli aga politsei- ja piirivalveameti (PPA) tähelepanek, et paljud inimesed unustasid pärast trahvikviitungi kättesaamist trahvi maksta. Trahv tuli neile meelde alles siis, kui PPA saatis trahvi kohtutäiturile sundtäitmisele. Seepeale maksti raha kohe ära, kuid unustamise hinnaks on tihti väikesele trahvile lisandunud suur kohtutäituri tasu.

Lisaks eeldati, et trahvi kohapeal maksmise võimalus peaks sobima ka välismaalastele, kes säästaksid sedasi rahvusvahelise pangaülekande eest makstava tasu. Samuti on trahvide pärastine sissenõudmine välismaalastelt riigile üpris kallis tegevus.

Patrullautos kaardiga trahvi tasumise pooleaastane katseperiood lõppes äsja. PPA korrakaitsepolitsei osakonna liiklusbüroo juhi Alo Kirsimäe sõnul ületasid tulemused kõik ootused. „Kasutusperioodi kokkuvõtte tulem oli, et kaardimakse kasuks otsustas 25,4 protsenti eestimaalastest ja 25 protsenti välismaalastest. Huvi ületas ka kõige optimistlikumad prognoosid.”