Poliitikauuringute keskuses Praxis äsja valminud analüüs näitab, et inimeste omaosalus tervishoiuteenuste eest maksmisel on viimase kümne aastaga oluliselt kasvanud, kuid samal ajal on olukord paljudes valdkondades halvenenud, näiteks on halvenenud eriarsti juurde pääsemine ning juurdepääs hooldus- ja taastusraviteenustele.

Ilvese sõnul on tervishoiurahastamise skeeme väga erinevaid ja igaühel neist on oma puudused. "Ükski riik pole tervishoiuga seotud probleemidest vaba, kõik on lihtsalt valikute küsimus," märkis ta. Tema sõnul on äärmiselt vajalik senisest märksa enam kaasata patsiente raviteenuste üle otsustamisse. Praegu toimib süsteem Eestis selliselt, et haigekassa sõlmib kindlate mahtude alusel teenuseosutajatega lepingud. Kui patsient ei ole rahul kvaliteediga, mida talle konkreetses raviasutuses pakutakse, puudub tal sisuliselt võimalus mujale minna, sest seal pole raha teda vastu võtta.

Patsientide esindusühingu ettepanek on sõlmida lepingud hoopis selle alusel, kui palju patsiendid konkreetse teenusepakkuja poole pöörduvad. "Raha peab patsiendiga kaasas käima," märkis Ilves. Sarnane süsteem on tema sõnul kasutusel näiteks Inglismaal. "Arstid ja õed hoolitsevad oma hoolealuse eest, sest muidu läheb patsient nende juurest minema ja nad kaotavad rahas," selgitas Ilves. Tema sõnul aitaks selline süsteem oluliselt parandada ka suhtumisprobleemi, millest Eestis on palju räägitud, ning tekiks eluterve konkurents.

Samuti tuleks Ilvese hinnangul muuta riiklikku tervishoiuteenuste paketti nii, et lisaks aktiivravi võimalustele kuuluks sinna ka tugiteenused ning alternatiivsed võimalused. "Praegu meil puuduvad toetavad teenused ning see halvendab oluliselt aktiivravi tulemusi,” märkis ta. Ilves tõi näite, et kui inimesel amputeeritakse jalg, siis pärast operatsiooni lastakse ta üsna ruttu haiglast välja, kuid kodus võib tema tervislik olukord puuduliku põetuse tõttu järsult halveneda. “Või veel üks näide – kui inimesel on seljaprobleemid, siis operatsiooni asemel tuleks talle pakkuda ka alternatiivset võimalust kiropraktika abil,” rääkis Ilves. Toetavate teenuste lisamine tervishoiteenuste paketti aitaks tema hinnangul riigil ka raha kokku hoida.