Patsiendi omaosaluse suurendamine 15% vähendaks teenuste kättesaadavust veelgi ning piiraks patsientide õigusi saada kvaliteetset arstiabi, ütles Eesti patsientide nõukoda valitsusele saadetud märgukirjas.

Eesti patsientide nõukoja juhatuse liige Kaid Kolk lausus kirjas, et tervishoiuteenust kitsendavaid otsuseid tehakse ja reservid jäetakse täies mahus kasutusele võtmata, samas kui Eesti on juba kõige väiksemate sotsiaalkulutuste ja ühe kõrgeima  suremusega riik Euroopa Liidus.

„Siinjuures ei saa märkimata jätta asjaolu, mille kohaselt raviteenuse tarbija omaosalus tervishoiuteenuste eest tasumisel on ammu ületanud Eestis 25%-lise kriitilise piiri,“ lisas Kolk selgitamaks, miks patsiendi omaosalust tervishoiuteenuste eest tasumisel ei tohi suurendada.

Tervishoid on patsientide nõukoja hinnangul võrreldes teiste eluvaldkondadega sattunud üheks suurimaks eelarvekärbete objektiks. „Käesoleva aasta algul toimunud ravimite käibemaksu tõus, ravijärjekordade pikendamine ühe kolmandiku võrra, rehabilitatsiooniteenuse vähenemine ligi poole võrra on võrreldes teiste riigisektorite kärbetega ühed suurimad Eesti riigi eelarves,“ märkis nõukoda.

Nõukoda rõhutas, et euro kasutuselevõtt ei tohi tulla kõige vähem kaitstud ühiskonnaliikmete ehk kroonilisi haigusi põdevate inimeste arvelt.